Gemeente Wijk bij Duurstede

Aanleg paddenpoelen blijkt succes

Het gemeentelijk beleid met betrekking tot landschapsbeheer werpt vruchten af. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd naar de aanwezigheid van planten en dieren in nieuw gegraven paddenpoelen. De poelen zijn tussen 1994 en 1998 aangelegd op particulier terrein dankzij de inspanningen van de Stuurgroep Kromme Rijnlandschap. Onze gemeente is een van de negen gemeenten die deelnemen in dit samenwerkingsverband voor natuur en landschap in het Kromme Rijngebied.

Het onderzoek is in 1999 uitgevoerd en onlangs is er een uitvoerige rapportage over verschenen. Er zijn 67 poelen onderzocht. Een van de conclusies is dat de uitgevoerde maatregelen in het algemeen zeer succesvol zijn. In en bij de nieuwe poelen zijn niet alleen nu al alle 9 soorten amfibieën aangetroffen die in het Kromme Rijngebied voorkomen, maar ook 3 soorten reptielen, 32 soorten libellen en 22 soorten dagvlinders. Verrassend is dat ook enkele bijzondere vogelsoorten de poelen met hun ruige oevers hebben weten te vinden. De natuur profiteert dus volop van deze vorm van kleinschalige natuurontwikkeling. Dit lijkt dan ook alle reden te hebben om op de ingeslagen weg verder te gaan. Dit temeer daar het aantal aangelegde elementen nog flink achter blijft bij de voorstellen uit het poelenplan van 1994.

Belangstellenden kunnen het rapport bestellen. Het bevat 88 pagina's en kost f 29,50, inclusief verzendkosten. U kunt uw adresgegevens opgeven op telefoonnummer 030-6594896. Het rapport wordt u dan binnen twee weken toegezonden.