Gemeente Wijk bij Duurstede

Verbouw en uitbreiding stadskantoor

U heeft al in de pers kunnen lezen dat er plannen bestaan het stadskantoor te verbouwen en uit te breiden. Ruimtegebrek en het slechte klimaat in het huidige stadskantoor maken dit noodzakelijk. De afdeling Sociale Zaken is wegens dit ruimtegebrek al enkele jaren geleden overgeplaatst naar de Bikkelenburg aan de Prins Hendrikweg. Het advies van de stuurgroep die zich bezighoudt met de plannen is in februari goedgekeurd door het college van burgemeester en wethouders. Nu is het aan de gemeenteraad om eind maart te beslissen of de plannen m.b.t. verbouw en uitbreiding worden goedgekeurd. Wat houden de plannen in?

Het gebouw
De raadzaal met omliggende commissiekamers zijn centraal bij de entree gepland.
Bij openbare vergaderingen blijft het publiek straks op de begane grond. De hal krijgt meer lichtinval door in het dak en de vloer van de eerste verdieping een opening te maken.
Het publiek wordt volgens de plannen aan de centrale balie opgevangen en geholpen. Eventueel doorverwijzen naar opvangbalies op andere verdiepingen is nog steeds mogelijk, al zal in de toekomst de klantvriendelijke opvang zonder doorverwijzing (ook wel loket 2000 genoemd) het gemak voor de burger verbeteren. Aan de achterkant van het stadskantoor worden twee vleugels aangebouwd, waardoor er meer kantoorruimte ontstaat.
Op de plaats waar zich nu nog de fietsenstalling bevindt, wordt het nieuwe politiebureau aangebouwd. Voor het publiek levert dit het voordeel op, dat samenwerking van de loketdiensten tot de mogelijkheden behoort. Als burger geniet u van het gemak van diverse diensten op een locatie.
De samenwerking tussen gemeente en politie kan door deze samenvoeging in één gebouw nog beter vorm krijgen.

Klimaatbeheersing
De buitenkant van het gebouw wordt geheel vernieuwd. De dichte delen die nu met hout betimmerd zijn, worden straks bekleed met gepatineerd koper. De kozijnen en het glasoppervlak worden geheel vervangen. Het nieuw te plaatsen glas is extra geïsoleerd en het glasoppervlak wordt verkleind. Er wordt bekeken in hoeverre energiebesparende maatregelen het energieverbruik kunnen verminderen. Naast de mogelijkheid van natuurlijke ventilatie wordt ook een mechanische klimaatbeheersingsinstallatie aangebracht. U hoeft straks in de zomer niet meer tijdens een bezoek aan het stadskantoor vreselijke last te hebben van de hitte, zoals nu het geval is.

Omgeving
Tijdens de inspraak hebben de omwonenden aan de achterkant van het stadskantoor duidelijk gemaakt dat ze niet blij waren met het uitzicht op de uitbreiding van het stadskantoor. Het plan is hierdoor bijgesteld: de geplande drie verdiepingen zijn teruggebracht naar twee. Het groen aan de achterzijde van het stadskantoor blijft gehandhaafd.

Parkeren
Momenteel zijn er rond het stadskantoor slechts 70 parkeerplaatsen. Bezoekers van de bibliotheek, de woningbouwvereniging, de huisartsenpraktijk en inwoners en bezoekers van de seniorenwoningen maken hier ook gebruik van. Een parkeergarage is een goede oplossing voor dit nijpende gebrek aan parkeerplaatsen. De omwonenden van het stadskantoor hebben tijdens de inspraak ook duidelijk hun voorkeur voor verdiept parkeren geuit. Het aanwezige groen kan zo blijven bestaan en het totale aantal parkeerplaatsen komt zo op 125. Een hele verbetering vergeleken met de huidige situatie!