Afzender: iso@iso.nl

Contactpersoon: Martijn Nolen

BSA onderzoek: student is speelbal

Datum: 7 maart 2001

Bindend Studie Advies (BSA) dreigt uit de hand te lopen. Dit blijkt uit de notitie 'Leren selecteren' die vandaag is uitgebracht door het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Hieruit komt naar voren dat bijna alle hogescholen en 3 universiteiten hun studenten, nadat zij een jaar gestudeerd hebben, op basis van een scala aan gronden wegsturen als zij niet 'voldoende' presteren. Voor deze eisen ontbreekt elk wettelijk kader, behalve dat ze gebonden zijn aan de propedeutische fase van de opleiding. 'Minister Hermans wil nu ook nog de propedeuse afschaffen', zegt voorzitter Keulemans, 'als dat zo doorgaat kunnen studenten echt in elke fase, en om elke reden, bij hun opleiding worden weggestuurd'.

Een BSA houdt in dat een student aan bepaalde eisen moet voldoen om toegelaten te worden tot het tweede jaar van de opleiding of, als hij zijn propedeuse niet heeft gehaald, tot de afstudeerfase. Vooralsnog is BSA gebonden aan de duur van de propedeuse. Dit kan gaan veranderen. Minister Hermans heeft in zijn notitie 'Naar een open hoger onderwijs' aangegeven de propedeuse niet langer verplicht te willen stellen voor opleidingen. Het ISO vreest dat de student hierdoor in de toekomst volledig onderhevig is aan de grillen van de opleiding waar het gaat om BSA. De instelling heeft nu al de wettelijke vrijheid om zelf de eisen vast te kunnen stellen - studenten hebben geen instemmingsrecht.

Uit de genoemde inventarisatie van het ISO blijkt dat sommige opleidingen eisen van 42 studiepunten in 1 jaar (dat zijn alle punten) stellen. Gemiddeld bestaat er een eis van 30 punten. Daarnaast worden andere eisen gesteld. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar: 'of de student, volgens de opleiding, een perspectief heeft op het succesvol afronden van de studie en 'voldoende vaardigheden' heeft opgedaan voor een goed functioneren'. Ook worden er vaak blokkades opgeworpen zodat de student niet echt verder kan met zijn studie, maar nog niet verplicht is de opleiding verlaten. Als laatste blijkt dat een toegevoegde eis van 1 specifiek vak niet abnormaal is. Keulemans: 'al heb ik bijna alle punten gehaald, ik kan op het niet-halen van 1 bepaald vak naar huis gestuurd worden. Dat is ontzettend onredelijk!'

De toekomst biedt geen perspectief tot verbetering. Als Minister Hermans zijn plan om de propedeuse af te schaffen doorzet, zal BSA ongewenste vormen aannemen. Het ISO pleit dan ook voor een duidelijk wettelijk kader. Hierin moet niet alleen de onwenselijkheid van BSA op universiteiten naar voren komen, ook moet er een limiet gesteld worden aan de eisen op hogescholen. Het ISO denkt hierbij aan 28 studiepunten. Daarnaast moet wettelijk vastgelegd worden dat studenten mee mogen bepalen over deze invloedrijke regelingen, een instemmingsrecht voor de medezeggenschap dus. 'We kunnen de instellingen niet op deze manier de loopbaan van studenten laten bepalen' aldus Keulemans, 'de Minister moet zich gaan realiseren dat studenten geen speelbal van willekeur mogen zijn'.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is de grootste landelijke studentenorganisatie en vaste overlegpartner van de minister van Onderwijs. Bij het ISO zijn ongeveer 150.000 studenten aangesloten.


Noot voor de redactie,