Gemeente Utrecht

WIJK IN BEDRIJF HOOGRAVEN: EERSTE STAP OP WEG NAAR MAROKKAANSE ONDERNEMERSVERENIGING UTRECHT

De Utrechtse wethouder voor Economische Zaken, de heer J. van Zanen en de voorzitter van de Kamer van Koophandel Utrecht, de heer J. Bielders, ondertekenen op 7 maart in het wijkbureau Zuid het officiële contract voor de doorstart van het project Wijk in Bedrijf Hoograven. Tijdens die bijeenkomst zal, als één van de resultaten van het pilotjaar, de eerste stap worden gezet in de richting van oprichting van de Marokkaanse ondernemersvereniging Utrecht.

In het project Wijk in Bedrijf Hoograven, dat in september 1999 als pilot is gestart en nu tot en met 2002 gaat lopen, werken de gemeente en Kamer van Koophandel samen. Doelstelling is het stimuleren en ondersteunen van ondernemerschap in de Utrechtse wijk Hoograven en het versterken van de organisatiegraad van ondernemers. Het project loopt inclusief de pilotperiode in totaal drie jaar en wordt gefinancierd door de gemeente (8,5 ton), de provincie (1,5 ton) en de Kamer van Koophandel (1,5 ton).

Succesvol

Het pilotjaar is succesvol gebleken. De wijkconsulent, die de `spil in het geheel´ is, pakt vanuit het wijkbureau Zuid diverse activiteiten op. De nadruk ligt hierbij op het slaan van een brug tussen de doelgroep (allochtone én autochtone, bestaande én potentiële ondernemers) en diverse bestaande voorzieningen, zoals het Service Center van de Kamer van Koophandel. Er is een inloopspreekuur ingesteld waar ondernemers met hun vragen terecht kunnen en desgewenst worden doorverwezen naar bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel. Tijdens een aantal voorlichtingbijeenkomsten, waar ook Turks en Arabisch sprekende adviseurs aanwezig waren, is een aantal (aspirant) ondernemers geïnformeerd over mogelijkheden, kansen en risico´s van het starten van een eigen bedrijf. Met een aantal van de aspirant-ondernemers wordt gewerkt aan het opstellen van ondernemingsplannen.

Doel Marokkaanse ondernemersvereniging in oprichting

Eén van de belangrijkste resultaten van de pilotperiode is dat Marokkaanse ondernemers door Wijk in Bedrijf gemotiveerd zijn om een professionele ondernemersvereniging op te zetten. Een groep van vier initiatiefnemers heeft in overleg met gemeente en Kamer van Koophandel de afgelopen maanden gewerkt aan het concretiseren van hun plannen. Als belangrijkste activiteiten voor hun vereniging in oprichting zien de Marokkaanse ondernemers voorlichting (het verhogen van het kennisniveau van Marokkaanse ondernemers in Utrecht en het verschaffen van informatie), belangenbehartiging (in ruime zin des woords, richting overheid en semi-overheid en bijvoorbeeld kennisinstellingen) en stimulering (het bevorderen van samenwerking van ondernemers in het algemeen en het bevorderen van participatie in bestaande, allochtone en autochtone, netwerken). Naar verwachting zullen eind 2001 minimaal 30 ondernemers zich bij de vereniging aangesloten hebben. Op 7 maart zullen initiatiefnemers, tevens beoogd bestuursleden van de vereniging in oprichting, kennismaken met wethouder van Zanen en voorzitter Bielders.