Afzender: n.bloot@publiek-politiek.nl

Contactpersoon: Nico Bloot

"Politieke partijen blazen zichzelf op als superkikkers"

Datum: 06.03.2001

De intrede van allochtonen in de politiek gaat vaak niet zonder spanningen. De politiek heeft nu eenmaal geen goede naam wat de opvang van nieuwkomers betreft. Onvoldoende opvang in de eigen fractie, het gevoel gebruikt te zijn als stemmentrekker, het verschil in politieke cultuur en de positie als eenling maakten dat diverse allochtone raadsleden hun zittingsperiode niet afmaakten.

"We begrijpen elkaar gewoon niet; we roepen van wel, maar het is niet zo..." aldus Osman Elamci, zelf gemeenteraadslid voor het CDA in Gorinchem. Volgens het raadslid Joan Edwards uit Delft hebben "alle partijen zich opgeblazen tot superkikkers". Elamci en Edwards zijn twee van de vijf allochtone politici die twee jaar lang een dagboek bijhielden over hun leven in de raadsbankjes. De politici komen uit verschillende delen van ons land.

De dagboeken en interviews zijn gebundeld in de zojuist verschenen publicatie Raadsleden met dubbele antenne; ervaringen met allochtone politici. Leidraad voor de publicatie is de vraag welke aspecten van de Nederlandse politieke cultuur problematisch zijn voor allochtone nieuwkomers. Het boek geeft een openhartig beeld van de enorme inspanningen die nieuwkomers zich getroosten om goed te functioneren. Het laat ook zien hoe allochtone politici worstelen met het vraagstuk van de hoge verwachtingen van de eigen achterban en de eisen van de fractie. De verhalen gaan niet alleen over de gemeenteraad en de politieke activiteiten daarbuiten, maar ook over het werk en privé-leven.

De keuze voor de dagboekvorm is gemaakt omdat culturele verschillen en overeenkomsten juist tot uitdrukking komen in dikwijls niet expliciet benoemde en ogenschijnlijk alledaagse gebeurtenissen.

Naast de dagboekschrijvers zijn ook twee fractievoorzitters van CDA en PvdA gevraagd naar hun beoordeling van multi-etnische fracties. "Een Marokkaans raadslid gebruikt vaak sprookjes om een opvatting te verduidelijken, dat kennen wij niet in Nederland ..." aldus de voorzitter van de CDA-fractie in Rotterdam.

Het boek is een samenwerkingsproject van het Instituut voor Publiek en Politiek, E-quality en het Multicultureel Instituut voor Politieke Participatie.

Raadsleden met dubbele antenne; ervaringen met allochtone politici. Saron Petronilia (red.); ISBN 90 6473 394 5; 96 pag.; f 25,34.
Verkrijgbaar bij het Instituut voor Publiek en Politiek (020 5217600) of bij de erkende boekhandel.

Instituut voor Publiek en Politiek

Prinsengracht 911-915

1017 KD

Amsterdam

Telefoon: 020 5217638