Gemeente Helmond


persberichten
7 maart 2001
ONDER NIEUWE NAAM: "BLINK": GEMEENTE EN WATCO PAKKEN SAMEN STADSREINIGING AAN

Binnenkort zal het huishoudelijk afval in Helmond worden ingezameld door een nieuwe organisatie, genaamd Blink. De vertrouwde naam van Watco (voorheen Cotrans) verdwijnt hiermee uit het straatbeeld. Dit wil niet zeggen dat de vertrouwde medewerkers zullen verdwijnen. Blink is namelijk een samenwerking tussen de gemeente Helmond en Watco. Op 6 maart 2001 besloot de gemeenteraad van Helmond tot oprichting van deze samenwerking. Voor de inwoners van Helmond verandert er dus weinig; alleen de naam op de inzamelauto's zal op korte termijn veranderen.

Het nieuw opgerichte bedrijf Blink heeft naast het inzamelen van het huisvuil tot taak: de reiniging van straten en markten, de gladheidbestrijding en het zuiver houden van de kolken.

De voordelen voor de gemeente Helmond zijn dat door de samenwerking de gemeente Helmond -anders dan bij een aanbesteding van dit soort activiteiten- de mogelijkheid krijgt om het afvalbeleid actief vorm te geven en ook tussentijds tijdig bij te sturen. Daarnaast kan te allen tijde gebruik gemaakt worden van de expertise en kennis van Watco en levert het een en ander ook nog een kostenvoordeel op.

De samenwerking is aangegaan voor een lange duur maar zal regelmatig worden geëvalueerd. Het gemeentebestuur van Helmond en de directie van WATCO beschouwen de samenwerking als een uitstekend voorbeeld van Publiek Private Samenwerking waarbij de sterke punten van de overheid en de private partij optimaal benut worden. Het aansluiten van buur- en regiogemeenten bij deze Publiek Private Samenwerking behoort tot de mogelijkheden. Schaalvoordelen zullen dan aan alle deelnemers ten goede komen. Deze regeling voor afvalinzameling is in deze vorm uniek voor Nederland te noemen.

(voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer Frans Mutsaers, directeur Watco (tel. 010-4972960 en/of Piet van Schijndel, afdeling communicatie gemeente Helmond, tel. 0492-587730)