Provincie Utrecht

Persbericht
06 maart 2001

Provincie stimuleert restauratie monumenten
Ruim vijf miljoen gulden voor uitvoering van restauratieprojecten

Gedeputeerde staten hebben ruim vijf miljoen gulden aan rijkssubsidies gereserveerd voor de uitvoering van 48 restauratieprojecten in de provincie Utrecht. Daarvan is ruim 2,5 miljoen gulden bestemd voor de restauratie van monumentale woonhuizen en boerderijen; de rest is gereserveerd voor de overige monumenten. Dit jaar zijn in totaal 160 projecten voorgedragen; de selectie heeft plaatsgevonden op basis van de prioriteiten die de betreffende gemeenten zelf hebben aangegeven. Vervolgens bepaalde de provincie Utrecht haar keuze aan de hand van een aantal selectiecriteria. Daarbij is vooral gelet op de inhoud van het restauratieplan en een gedegen financiële onderbouwing.

De restauratieprojecten zijn aangemeld door 26 gemeenten in het kader van het zogeheten Besluit Rijkssubsidiëring Restauratie Monumenten (BRRM) 1997. De belangrijkste nieuwe projecten die dit jaar in het programma zijn opgenomen, zijn: de Pyramide van Austerlitz in Woudenberg, de voormalige melkfabriek Eemlandia in Bunschoten en de Witte Burchthoeve in Soest. De categorie 'overige monumenten' omvat dit jaar voor het eerst ook religieuze gebouwen. Voor de inmiddels uitgevoerde restauraties van de Cosmas en Damianuskerk in Abcoude en de Bonaventurakerk in Woerden is een subsidie gereserveerd van respectievelijk 200.000,- en 318.277,-. Gezien de hoge kosten van deze restauraties zijn de subsidiereserveringen uitgespreid over een aantal jaren, te beginnen in 2006.

Uitvoeringsprogramma
Sinds 1998 stelt gedeputeerde staten jaarlijks een Uitvoeringsprogramma vast. In 2000 heeft het Rijk vier miljoen gulden extra beschikbaar gesteld. De bestemming van deze gelden is vrijwel volledig toegewezen in het uitvoeringsprogramma 2000 - 2005. Het merendeel van de gelden die in 2001 zijn gereserveerd, wordt in 2006 beschikbaar gesteld. Het nieuwe Uitvoeringsprogramma vermeldt twee projecten waarvoor nog geen subsidie is gereserveerd. Deze zijn in het programma opgenomen om de eigenaren in de gelegenheid te stellen gebruik maken van een Voorfinancierings- regeling van het Nationaal Restauratie- fonds. Deze regeling stelt hen in staat op korte termijn met de noodzakelijke restauratiewerkzaamheden te beginnen.

Voor nadere informatie: Patrice van Heyst, 030 - 258 2326 of patrice.van.heyst@provincie-utrecht.nl

Terug