Gemeente Maassluis

7-3-2001

Antenne-installaties in Maassluis

Het college van burgemeester en wethouders van Maassluis heeft besloten dat de onrechtmatig, dus zonder bouwvergunning, geplaatste GSM-antennes in woongebieden verwijderd moeten worden. Dit vloeit voort uit het voorontwerp-bestemmingsplan dat speciaal voor het beleid met betrekking tot GSM-antennes binnen de gemeentegrenzen is opgesteld.

In het voorontwerp-bestemmingsplan worden gebieden genoemd waar antenne-opstelpunten zonder meer zijn toegestaan, gebieden waar antennes via een vrijstelling kunnen worden toegestaan en gebieden waar antenne-opstelpunten niet zijn toegestaan. Deze laatste categorie betreft het beschermde stadsgezicht van de binnenstad en de Aalkeetpolder.
In Maassluis zijn antennes geplaatst van private aanbieders van mobiele telefonie en van publieke diensten (politie, brandweer, ambulance). Besloten is dat de onrechtmatig aanwezige antenne-installaties binnen de private sector vóór 1 januari 2002 verwijderd moeten zijn. De bedrijven krijgen hiertoe een voorwaarschuwing. Antenne-installaties binnen de private sector, die ná 1 januari 2002 nog onrechtmatig aanwezig zijn, zullen door middel van het doen uitgaan van formele aanschrijvingen worden verwijderd. Er zijn ook antenne-installaties waarvoor wel in het verleden een vergunning is verleend, maar die toch niet passen binnen het gewenste beleid. In nauw overleg met de direct-belanghebbenden zal worden gewerkt aan het overplaatsen van de installatie naar een alternatieve locatie die wel binnen het nieuwe bestemmingsplan past. Gelet op het bijzondere belang dat de openbare diensten (politie, brandweer, ambulance) hebben bij een optimaal werkend communicatiesysteem, is besloten voor het verwijderen van deze installaties een langere termijn te hanteren. Deze tijd is ook noodzakelijk om aan te kunnen sluiten bij het operationeel worden van een nieuw communicatiesysteem. De antenne-installaties van de publieke diensten die in gebieden staan waar dat niet wenselijk is, zullen vóór
1 januari 2003 verwijderd moeten worden.