FNV BONDGENOTEN

Nieuw belastingstelsel nadelig voor uitkeringsgerechtigden

Nieuw belastingsstelsel nadelig voor uitkeringsgerechtigden

Sinds 15 januari heeft FNV Bondgenoten een belastinglijn opengesteld voor uitkeringsgerechtigden en ouderen die lid zijn van de bond. Uit een analyse van de telefoongesprekken blijkt dat ruim 40% van de uitkeringsgerechtigden er minder op vooruit gaat dan beloofd. 16% gaat er netto zelfs op achteruit.
Erna Bezemer, bestuurder FNV Bondgenoten: 'De beloften die staatssecretaris Bos van Financiën meerdere malen in de media heeft gedaan, zijn dus niet nagekomen. Volgens Bos zouden ook uitkeringsgerechtigden er 100 tot 200 gulden per maand op vooruit gaan'.

FNV Bondgenoten heeft deze belastinglijn geopend, om vragen van uitkeringsgerechtigden over de gevolgen van het belastingstelsel 2001 te beantwoorden. Daarnaast wordt op een antwoordformulier geregistreerd of de bellers er al dan niet financieel op vooruit zijn gegaan. Een grote groep mensen, ca. 30%, gaat er maximaal 50 gulden op vooruit. Deze uitkeringsgerechtigden gaan er in koopkracht echter op achteruit. Dit komt door de verhoging van de BTW, de ecotax, gemeentelijke heffingen en de verlaging van de huursubsidie. Voor AOW-ers, mensen in de bijstand of met een ANW-uitkering zal bovendien de hoogte van het vakantiegeld tegenvallen.

Met name gedeeltelijk arbeidsongeschikten die een kleine baan hebben, ondervinden nadelige gevolgen van het nieuwe belastingsysteem. Ruim 37% gaat er op achteruit. Dit heeft onder meer te maken met de arbeidskorting. Om voor de volledige korting in aanmerking te komen, moet iemand minimaal 32.000 gulden arbeidsloon per jaar verdienen. Bij minder loon is de arbeidskorting veel lager. Erna Bezemer: 'Iemand die gedeeltelijk arbeidsongeschikt is en daarnaast parttime werkt, loopt daardoor een groot deel van deze korting mis. Dit is natuurlijk niet bevorderlijk voor de reïntegratie. Wij vinden daarom dat de arbeidskorting naar rato moet worden berekend'. Gegeven al deze negatieve gevolgen doet FNV Bondgenoten een dringend beroep op staatssecretaris Bos zijn beloften alsnog na te komen.

De afgelopen weken stond de belastingtelefoon roodgloeiend. Van ca. 2700 leden zijn de vragen en persoonlijke gegevens geregistreerd. Tot nu toe heeft het Nibud de resultaten van ruim 2100 formulieren geanalyseerd. Van de uitkeringsgerechtigden en ouderen zijn 95.000 mensen lid van deze bond.

Ook niet-leden kunnen nog tot en met 7 april bij de belastinglijn voor uitkeringsgerechtigden en ouderen terecht, telefoon: 030-2738111.