ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV gaat in de thuiszorg voor goud (7 maart)

ABVAKABO FNV heeft vandaag het eisenpakket vastgesteld voor de onderhandelingen over de nieuwe CAO voor de thuiszorg. De belangrijkste eisen zijn 4 procent loonsverhoging, invoering van een 13e maand in twee jaar, verhoging van de toeslag voor coördinerende taken, verbetering van de positie van leerlingen, meer kinderopvang en verbetering van het loopbaan- en scholingsbeleid.

Volgens ABVAKABO FNV is dit forse eisenpakket volledig verantwoord. Het tekort aan personeel in de thuiszorg is op dit moment al groter dan elders in de zorgsector. Door de extra inzet van geld om de wachtlijsten weg te werken neemt het aantal vacatures de komende jaren naar verwachting met nog eens 7 procent toe. Dat vraagt om maatregelen die de sector aantrekkelijk moeten maken.
Bovendien vraagt het bijzondere karakter van het werk een goede beloning. Het overgrote deel van de werkneemsters verricht hun werk solistisch, bij cliënten thuis. Dit komt in de huidige beloning onvoldoende tot uiting. Op dit punt moet volgens de FNV-bond in de thuiszorg een inhaalslag worden gemaakt. Daarom wil ABVAKABO FNV voor de thuiszorg een versnelde invoering van de 13e maand.

Op 20 april wisselen bonden en werkgevers hun voorstellen voor de nieuwe CAO-thuiszorg uit. De onderhandelingen starten op 27 april. De CAO-thuiszorg geldt voor ongeveer 125.000 werknemers.