Gemeente Enschede

Enschedees CRIEM-experiment is proeftuin voor nieuwe landelijke aanpak

CRIEM: Criminaliteit in Relatie tot Integratie van Etnische Minderheden

Enschede, 6 maart 2001

B&W van Enschede hebben op dinsdag 6 maart de inhoudelijke eindverantwoording voor de Enschedese CRIEM-pilot goedgekeurd. Deze rapportage is opgesteld in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. In het kader van het landelijke CRIEM-beleid heeft het ministerie voor de projecten van de Enschedese pilot tussen 1 januari 1999 en 31 december 2000 in totaal f 1.471.750,- beschikbaar gesteld.
Criem-Enschede omvat 9 projecten die aansluiten bij het landelijk preventief (integratie)beleid.
Het belangrijkste doel is de toetsing van werkwijzen in het voorkomen van criminaliteit onder allochtonen. De bedoeling is dat op basis van deze leerervaringen landelijke initiatieven ontplooid kunnen worden. In Enschede is vooral geïnvesteerd in netwerken en nieuwe methodieken. De uiteindelijke effecten zijn vaak pas op langere termijn meetbaar. Toch krijgen de belangrijkste elementen van alle projecten in Enschede hun plek in het bestaande gemeentelijke beleid.

Een voorbeeld van zon project is de uitbreiding van het Jeugdregistratie Koppelsysteem (JRKE) De Draad. In het jeugdregistratiesysteem kunnen de verschillende hulpverlenende instanties voor jongeren en voor kinderen van 0 tot 12 jaar nagaan op welke plaatsen zij al bij hulpverlenende instanties geregistreerd staan. Het grote voordeel is dat meteen als het kind of de jongere zich voor hulp aanmeldt een soepele samenwerking tussen instanties van start gaat. Een betere afstemming in de hulpverlening is het aansprekende resultaat. Voor het JRKE bestaat vanuit het ministerie van BZK en vanuit andere CRIEM-steden grote belangstelling. Ook de werkmethode met jongeren die veel schulden hebben, werpt zijn vruchten af. De instroom in dit project is groot: bijna 100 jongeren. Een aan de jongere gekoppelde consulent geeft persoonlijke begeleiding in een intensief traject dat ook op niet-materiële zaken is gericht. Bij deze begeleiding gaat het om hulpverlening, budgetbegeleiding en
-bewaking van het hele traject tot de jongere schuldenvrij is. Diverse hulpverlenende organisaties vormen een netwerk waarin preventie een belangrijk accent heeft.

Prima resultaten
Ook uit de andere CRIEM-projecten zijn prima resultaten te melden. Bij al deze projecten is er veel aandacht voor participatie en activering van de allochtonen. Voorbeelden hiervan zijn: de aanstelling van allochtone leidsters in peuterspeelzalen en de voorlichting over diverse onderwerpen in de moskee.
Ook zijn er cursussen georganiseerd ter bevordering van begrip voor de verschillende culturen in de plaatselijke samenleving. Verder is een plan voor internetgebruik door allochtone organisaties in ontwikkeling. Doel van het plan is deze in staat te stellen zich te presenteren op het internet, er zelf informatie van te halen en dit medium te gebruiken voor verschillende vormen van deelneming. Op basis van deze goede resultaten streeft de gemeente Enschede ernaar ook in de toekomst weer mee te doen aan het landelijke CRIEM-project.

Een overzicht van alle Enschedese CRIEM-projecten:

Criem-Enschede bestaat in totaal uit 9 projecten:
* Arbeidsmarkttoeleiding Turkse jongeren;
* Uitbreiding preventie en hulpverlening Marokkaanse jongeren;
* Suryoye jongens en meisjes;

* Preventie schuldhulpverlening;

* Begeleiding (ex) alleenstaande minderjarige asielzoekers;
* Taalstages allochtone jongeren;

* Individuele trajectbegeleiding via het WEB;
* Uitbreiding Jeugdregistratie Koppelsysteem met 0-12 jarigen
* Voorschools allochtonen-peuterproject.

Voor meer informatie lees verder op de CRIEM-website: www.enschede.nl/criem