Gemeente Nijmegen

Onderzoek Stationsplein afgerond

Publiek wil gezellig en overzichtelijk Stationsplein

Het college van B&W gaat op korte termijn mogelijkheden onderzoeken om het Stationsplein te verbeteren. Het college geeft hiermee gehoor aan de gebruikers van het plein die met name graag de vormgeving en de stallingscapaciteit voor fietsen verbeterd willen zien. Dit blijkt uit de 'Publieksenquête Stationsplein' die in 2000 is gehouden onder de verschillende reizigersgroepen en de professionele gebruikers. De ondervraagden konden hun mening geven over vormgeving, overzichtelijkheid en het functioneren van het Stationsplein. Het college stelt voor de verbeteringen een krediet beschikbaar van f325.000, waarvanf150.000 naar verwachting gesubsidieerd wordt door het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Uit het onderzoek komt naar voren dat gebruikers het minst tevreden zijn over de vormgeving van het Stationsplein. Het gemiddelde rapportcijfer hiervoor varieert van een 6,1 (gebruikers bewaakte fietsenstalling) tot een 6,5 (busreizigers). Men vindt dat het plein gezelliger moet worden. Een mogelijke aanpassing op het punt van de vormgeving is het plaatsen van straatmeubilair, vooral op het dak van de fietsenkelder. Verder zal de bebouwing aan de randen van het plein in de toekomst zorgen voor een intiemere sfeer. De verbouwing van het station is hierbij een eerste stap.

Verkeersveiligheid
Als tweede prioriteit wordt door de ondervraagden het verbeteren van de verkeersveiligheid genoemd. Een mogelijkheid waar aan gedacht wordt is het plaatsen van bijvoorbeeld hagen langs de busbaan waardoor de voetgangers naar vaste oversteekplaatsen worden geleid. Dit zal ook een belangrijk effect hebben op de beleving van het plein. Ook het beter markeren van de busbaan op de oversteekplaatsen en bij de oversteek naar het kiss and ride plein is een mogelijkheid om de verkeersveiligheid verder te vergroten. Een mogelijkheid die verder zal worden onderzocht is het aanbrengen van een systeem waarbij voetgangers door bijvoorbeeld een (licht)signaal worden gewaarschuwd voor verkeer op de busbaan. Tenslotte zou de belijning van de Spoorstraat / Stieltjesstraat en de Van Diemerbroekstraat aangepast kunnen worden.

Fietsenstallingen
Een derde punt dat aangepakt moet worden is de capaciteit van de onbewaakte fietsenstalling. Een oplossing zou hier kunnen zijn om een laag toe te voegen aan de onbewaakte stalling. De bewaakte stalling wordt over het algemeen goed gewaardeerd. Wel vinden veel mensen de rekken te krap en onhandig. Ook is er kritiek op de toegankelijkheid. Om dit te verbeteren is de trap inmiddels al stroever gemaakt. Daarnaast zal de fietsenkelder duidelijk worden aangegeven door bewegwijzering. Het punt van de rekken zal in de toekomst worden aangepakt door de NS. In verband met nieuwe kwaliteitseisen zullen op termijn andere rekken geplaatst worden. Dit betekent echter wel dat een deel van de bewaakte klemmen verdwijnt.

Kiss and ride
Veel gebruikers van de kiss and ride strook geven aan dat ze te weinig ruimte hebben. De fysieke mogelijkheden om het terrein te vergroten zijn echter niet of nauwelijks aanwezig. Wel wordt voorgesteld de opstappplaats van touringcarbussen te verplaatsen naar een andere locatie. Wanneer er een definitieve oplossing is voor de onbewaakte fietsenstalling kunnen wel weer de buiten de stalling geplaatste klemmen verdwijnen waardoor er ook meer ruimte ontstaat. Een tweede kritiekpunt kan worden aangepakt door de toegang van het kiss and ride plein ruimer te maken.

Busstation
Het busstation is samen met de taxihalte het meest gewaardeerde onderdeel van het Stationsplein. Voor de buspassagiers zijn de wachtruimte en de informatievoorziening de belangrijkste verbeterpunten. De abri is inmiddels aangepast. Een verdere verbetering wordt verwacht van de verbouwing van het station. Hier komt een wachtgelegenheid voor de busreiziger met een informatiebord van het Reizigersinformatie- systeem. Een betere markering van de overgang van wachtruimte naar het busstation kan tenslotte de veiligheid op het busstation vergroten.

Terug