NU'91

NUfo 3 8 maart 2001

NUfo is een nieuwsbrief voor actieve leden van NU'91, beroepsorganisatie van de verpleging

Commissie van Rijn

Moeilijk vervulbare vacatures, vlakke carrièrelijnen, weinig financiële doorgroeimogelijkheden en een toenemende werkdruk zijn slechts enkele overeenkomsten tussen de CAO-eisen van NU91 en de conclusies in het rapport van de Commissie van Rijn.

Volgens het Rapport van Rijn wordt de attractiviteit van het werken in de zorg beperkt door het geringe loopbaanperspectief.

"In het taakveld zorg en welzijn is sprake van een te eenzijdig takenpakket voor verschillende functies. Veelal is sprake van een omschreven takenpakket dat te weinig differentieert naar wensen en mogelijkheden van de individuele werknemer en waarin specialisaties en het delen van taken op basis van specifieke kwaliteiten te wensen overlaat.

Ook als het gaat om functiedifferentiatie, wordt de eis van NU91 ondersteund door uitspraken in het rapport:

"Voor de sector zorg en welzijn geldt dat het streven naar meer efficiency in het zorgaanbod, in combinatie met de toegenomen zorgvraag, ertoe heeft geleid dat de gemiddelde functiezwaarte in een aantal deelsectoren fors is toegenomen Met name gaat het dan om de verplegende en verzorgende functies. Functiewaarderingsonderzoeken wijzen uit dat er een toenemende discrepantie is ontstaan tussen inschaling van de verschillende functies, de zwaarte van de functie en de kwalificaties die worden vereist. Functiedifferentiatie (ook van belang voor het bieden van meer carrièreperspectief) kan hierin enige oplossing bieden, daarnaast zullen maatregelen moeten worden genomen om beloning en functiezwaarte meer met elkaar in overeenstemming te brengen."

Hiermee samen hangt een gering carrièreperspectief voor met name het hoger opgeleide deel van het verplegende en verzorgend personeel (dat al snel aan het einde van hun schaal zit). Dit vraagt om een oplossing, gezien het effect op zowel de werving als het behoud van dit personeel. De invulling van functies en daarin noodzakelijke specialisaties en doorgroeikansen zijn onvoldoende en daarmee een belangrijke reden voor werknemers om de sector te verlaten. "

NU91 eist dat uw salaris afhankelijk is van uw opleiding en de zwaarte van de functie. Het is bovendien belangrijk dat u kunt werken op het niveau waarop u bent opgeleid. Bovendien eisen wij meer toekomstperspectief. NU91 wil een uitloopschaal van tenminste vier periodieken. Dit betekent op termijn een loonsverhoging van gemiddeld 10-15%!

Als men spreekt over scholing en behoud van personeel, noemt het rapport verschillende maatregelen die overeenkomen met de verschillende CAO-eisen van NU91. Maar de overeenkomsten gaan niet alleen over maatregelen die moeten, ook over minder gunstige zaken zoals de invoering van een 13e maand kunnen NU91 en Van Rijn elkaar vinden.

"Een vaste opbouw naar een 13e maand is moeilijk terug te draaien en ademt ook niet mee met voor de collectieve sector relevante ontwikkelingen. Daarbij kan gedacht worden aan de economische ontwikkelingen, de budgettaire ontwikkelingen in de collectieve sector of de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

De opbouw van een 13e maand (of andere daaraan verwante beloningsprikkels gekoppeld aan (groeps)prestaties) dient dan ook goed gedoseerd plaats te vinden; zowel het tempo waarin de opbouw plaatsvindt als de bronnen waaruit de opbouw wordt gefinancierd zijn daarbij van belang.
"

"In bijna alle CAO's zijn inmiddels afspraken gemaakt om op vrijwillige basis te komen tot afspraken over meer of minder uren werken dan de standaard werkweek (normtijd). Dit geeft al aan dat - mede in het licht van de knellende arbeidsmarkt - ruimte bestaat om over de lengte van de werktijd te spreken. Verlenging van de normtijd zou gegeven de urgentie van de arbeidsmarktproblematiek serieus overwogen moeten worden. De individuele keuze van werknemers komt hiermee niet in het geding, maar maatwerk is nodig."

NU'91 is niet tegen arbeidsduurverlening, ofwel afschaffing van de 36-urige werkweek. Wel is NU'91 van mening dat voor de huidige medewerkers opplussen van het aantal uren alleen bespreekbaar is op vrijwillige basis. Dus een verpleegkundige die nu b.v. 36 uur werkt blijft in principe 36 uur werken mits zij zelf aangeeft meer te willen werken, uiteraard met de daarbij horende salariëring.

Ons motto: elke verpleegkundige/verzorgende IG verdient beter, Van Rijn voegt hieraan toe: "Tevreden medewerkers zijn productiever en creatiever. Bovendien trekken zij talent aan en blijven ze langer gemotiveerd. Als er aandacht is voor hun loopbaanperspectief, er een klimaat heerst waarin ieders talent tot zijn recht kan komen, dan zullen mensen trots zijn op hun werkkring."

Tot zover enkele belangrijke uitspraken uit het rapport Van Rijn die de CAO-eisen van NU91 bekrachtigen. Voor het CAO-eisenpakket van NU91, kijk op www.nu91.nl of bel naar ons serviceloket. Het Rapport van Rijn vindt u op www.minbzk.nl.

Op dit moment is er geen nieuws over het CAO-overleg V&V. We houden u op de hoogte!

Binnenkort in de NUfo weer aandacht voor enkele van de meest gestelde vragen rondom de diverse CAOs. Tot die tijd kunt u ook reageren op alle ontwikkelingen rondom uw CAO: cao@nu91.nl.



NU91 symposium: één grote puzzel en Medica 2001

Tijdens Medica 2001 presenteert NU91 het symposium: één grote puzzel; kinderopvang in de zorg. Het symposium vindt plaats op woensdag 14 maart in de Jaarbeurs te Utrecht. De hele dag heeft NU91 professionele kinderopvang geregeld, zodat ook uw kinderen een geweldige dag hebben.

Voor dit symposium zijn nog kaarten beschikbaar. U en uw kinderen kunnen zich aanmelden bij NU91 te Utrecht. Omdat de inschrijftermijn voor het symposium zeer kort is, kunt u zich óók tijdens Medica 2001 nog aanmelden voor deelname. Kom hiervoor naar de stand van NU91: 8.B.074 óf op 14 maart naar de Croesezaal, bij de inschrijfbalie van het symposium (aanvang 13.00 uur).

De kosten voor leden van NU91 bedragen 30,-, niet-leden betalen 45,-. Bij inschrijving van het symposium één grote puzzel!? ontvangt u tevens een toegangsbewijs voor Medica 2001.



De NUfo in een nieuw jasje!

Om u nog beter op de hoogte te houden rondom de CAO-eisen, belangenbehartiging, districtszaken, activiteiten, kortom alles wat belangrijk voor u is, kiezen we voor een andere vorm en een andere lay-out van de NUfo.

Graag horen we uw mening over de NUfo. Welke onderwerpen vindt u interessant en waarover zou u meer (of juist minder) informatie willen ontvangen. Tevens is de NUfo speciaal voor onze actieve leden dus als u een mededeling heeft, over uw instelling maar ook persoonlijk, laat ons dit weten! NU91 heeft hiervoor een speciaal e-mailadres: nufo@nu91.nl. Duslet op uw brievenbus!

Terug naar de NU'91 home page....

Naar actueel