LTO Nederland

OZB op substraatteelten voor tuinders nu definitief van de baan

Woensdag 7 maart 2001 - De Onroerend Zaak Belasting (OZB) op substraatteelten in de glastuinbouw is nu definitief van de baan. Met de publicatie in het Staatsblad van 6 februari 2001 ziet het kabinet af van een voorgenomen fiscale maatregel, waarvan jarenlang onduidelijk was of die nu wel of niet zou worden doorgevoerd. Door de vrijstelling blijft de glastuinbouw gespaard van een kostenverhoging van circa 6.000 gulden per hectare glas. In totaal zou dit zijn neergekomen op een totale lastenverzwaring van meer dan 32 miljoen gulden.

LTO-Nederland en de Vereniging van Bloemenveilingen (VBN) reageren verheugd op dit besluit en zijn ook positief over de datum van inwerkingtreding met terugwerkende kracht, namelijk 1 januari 2000. Het initiatief wetsontwerp Luchtenveld (VVD) en van der Hoeven (CDA) van begin 1999 om ook glastuinders met substraten van OZB vrij te stellen, is na jarenlange touwtrekken nu op een voor de tuinders gunstige wijze afgerond, zo stellen beide organisaties.

Over de OZB ontstond enkele jaren geleden grote onduidelijkheid omdat sommige gemeenten er - met dreigende kortingen uit het Gemeentefonds - toe over gingen om de belasting daadwerkelijk op te leggen en andere dat nog niet deden vanwege de politieke onduidelijkheid. Nadat de Eerste en Tweede Kamer zich achter het initiatief schaarden om de wet te wijzigen, werkte het ministerie van Binnenlandse Zaken vorig jaar mee om het nu gepubliceerde wetsontwerp goedgekeurd te krijgen in Brussel.

Nadere informatie: Paul Geraads (tel. 070-3382736) en Hank van Ginkel (tel. 06-53243574)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO-Nederland)