LTO Nederland

Landbouworganisatie positief over Europese vervoersverbod

LTO: nu preventief enten tegen MKZ is onmogelijk

Woensdag 7 maart 2001 - Een preventieve enting van de hele veestapel tegen een mogelijke uitbraak van mond- en klauwzeer is nu niet mogelijk. Dit zegt LTO-Nederland naar aanleiding van discussies over het vaccineren van dieren. De landbouworganisatie is positief over het voorstel van het Permanent Veterinair Comité om in navolging van Nederland het vervoer van evenhoevige dieren in de EU-landen tot 27 maart a.s. te verbieden. LTO heeft eerder zelf aangedrongen op zo'n verbod. De LTO-organisaties hebben besloten om alle bijeenkomsten voor leden-veehouders gedurende die periode af te gelasten.

In en buiten de landbouw woedt een discussie over het enten van dieren. Het loslaten van het vaccinatiebeleid kan alleen, als Brussel daar toestemming voor geeft. De Europese Unie ziet op dit moment geen aanleiding om dit beleid bij te stellen. LTO vindt wel, dat na de MKZ-crisis een discussie in de Unie gevoerd moet worden over het al dan niet voortzetten van het non-vaccinatiebeleid.

Namens de veehouderijsectoren in LTO-verband stelt Chris van Gisbergen, dat zijn organisatie een discussie over preventief enten en de structuur van de veehouderij (diercontacten en -transporten) niet uit de weg wil gaan. Maar hij maakt een scheiding tussen de korte en langere termijn: ,,Het gaat nu niet over het non-vaccinatiebeleid, maar om alle mogelijke maatregelen om een dreigende uitbraak tegen te gaan. Nu preventief enten is dus niet aan de orde, nog los van de zeer ingrijpende gevolgen voor de hele vee- en vleessector. Nadat deze veeziekte onder controle is zullen bij een evaluatie alle maatregelen, dus ook het Europese non-vaccinatiebeleid, wat ons betreft aan de orde moeten komen''.

Als mond- en klauwzeer in Nederland zou uitbreken, ligt de prioriteit bij het beheersbaar maken van de ziekte en de bescherming van de dieren op afstand van de uitbraak. In de praktijk betekent dit vrijwel zeker een ring- of noodenting in een gebied rondom de besmettingshaard. Consequentie hiervan is dat alle dan geënte dieren later richting destructie gaan. Immers, bij deze dieren is niet na te gaan of mogelijke antistoffen door het dier zijn aangemaakt of zijn ingespoten. Minister Brinkhorst (LNV) heeft eerder de Tweede Kamer laten weten, dat een noodenting noodzakelijk is vanwege de beperkte destructiecapaciteit in Nederland.

LTO-Nederland heeft waardering voor veehouders en de industrie, die zich massaal hebben gehouden aan oproepen om de im- en export van levend vee tijdelijk te stoppen en de bedrijfsbezoeken zoveel te beperken. Ook is de land- en tuinbouworganisatie positief over de wijze waarop de overheid tot nu toe omgaat met de MKZ-dreiging en de tot nu toe getroffen maatregelen.

Nadere informatie: Chris van Gisbergen (tel. 06-53127846) en Jack Luiten (tel. 070-3382721)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO-Nederland)