Gemeente Ede

KERNHEM de stand van zaken

Hoe is de stand van zaken met de bestemmingsplanprocedure, wat gebeurt er in de wijk? Veel gestelde vragen waarover we u via deze voorlichtingspagina tweewekelijks zullen blijven informeren.

STAND VAN ZAKEN BESTEMMINGSPLANPROCEDURE

Hoe zat het ook al weer met de uitspraak van de Raad van State? In 1998 heeft de provincie Gelderland goedkeuring verleend aan het bestemmingsplan Kernhem. De Vereniging Behoud Kernhem-Doesburg, de Stichting Natuurbehoud Doesburgerbuurt en de Stichting Milieuwerkgroepen Ede hebben tegen die goedkeuring beroep aangetekend. In mei 1999 heeft de Raad van State in een voorlopige uitspraak gesteld dat de bezwaren niet gegrond zijn. Voor de gemeente Ede was dat aanleiding om over te gaan tot het afgeven van bouwergunningen. Op 21 december 2000 heeft de Raad van State alsnog het goedkeuringsbesluit van de provincie Gelderland van het bestemmingsplan Kernhem vernietigd. Er is direct na de uitspraak bezwaar gemaakt tegen alle bouwvergunningen die op dat moment nog niet definitief (onherroepelijk) waren.

Wat zijn de gevolgen voor de lopende bouwactiviteiten? Concreet betekent dit dat de 571 woningen (uit de 1e en 2e woningmarkt) die nu in aanbouw zijn zullen worden afgebouwd en opgeleverd volgens planning. Ook de wegen, speelplekken, verlichting etc. bij deze woningen zullen worden aangelegd. De bouw van 221 woningen uit de derde verkoopronde, 47 huurwoningen van Woonstede en 14 appartementen van Philadelphia en de school van PROO zal vertraging oplopen. Ook de vervolgfasen in Kernhem zullen hierdoor vertraging ondervinden. Hoeveel de vertraging zal zijn is vooral afhankelijk van de vervolgprocedure: het opnieuw verkrijgen van een geldige bouwtitel voor Kernhem.

Wanneer kan de gemeente Ede weer bouwvergunningen afgeven? De gemeente Ede heeft Prof.Mr.Koeman, een deskundige op het gebied van ruimtelijke ordening en milieuwetgeving gevraagd de gemeente te adviseren. Ook vindt er intensief overleg plaats met de provincie Gelderland. Voor de reparatie van de planologische basis zijn er nu twee mogelijke opties:
De eerste mogelijkheid is het repareren van het Streekplan Gelderland. De besluitvorming van de provincie zal zodanig concreet geformuleerd moeten worden dat er alsnog sprake is van een concrete beleidsbeslissing voor Kernhem. Het oorspronkelijke, eventueel aangevulde, MER (Milieu Effect Rapportage) zal dan wederom onderdeel worden van de wettelijke inspraakprocedure bij een partiële herziening van het Streekplan.
Deze procedure gaat ongeveer 6 tot 9 maanden duren en maakt het mogelijk om vlak na de zomer weer bouwvergunningen af te geven.

De tweede variant houdt in dat er een geheel nieuw bestemmingsplan gemaakt wordt met een bijpassende MER. Bij deze procedure is het pas mogelijk om na 1,5 tot 2 jaar bouwvergunningen af te geven.

Het college van B&W heeft de voorkeur voor variant 1. Het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland heeft inmiddels in beginsel de bereidheid uitgesproken over te gaan tot de partiële wijziging van het streekplan. De gemeente en de provincie zijn het eens over de meest geschikte procedure, waarbij de provincie Gelderland nu het voortouw heeft. Zodra de (landelijke) Commissie voor de MER geadviseerd heeft over een (geactualiseerde) streekplan-MER, zullen gemeente en provincie nader met de inspectie Ruimtelijke Ordening overleggen.

Overleg gemeente Ede met bezwaarmakende partijen De gemeente Ede heeft direct na de uitspraak van de Raad van State de bezwaarmakers uitgenodigd voor overleg. De inzet van dit overleg was om overeenstemming te bereiken.
In de afgelopen weken hebben twee gesprekken plaats gevonden tussen de gemeente en alle drie bezwaarmakende partijen. In het tweede overleg hebben gemeente en bezwaarmakers elkaar zelfs een aantal inhoudelijke voorstellen gedaan.
Om de bezwaarmakende partijen tegemoet te komen heeft de gemeente het voorstel gedaan om de ecozone geheel ten zuiden van de Doesburgerdijk aan te leggen. De gemeente was daarbij bereid om een aantal vrijstaande woningen langs de eco-zone op te offeren. Het gaat hierbij om nog niet in de verkoop gebrachte woningen. Ook is de mogelijkheid besproken om het bouwtempo te verminderen. In ruil daarvoor zouden de bezwaarmakers dan de bezwaren tegen de bouwvergunningen moeten intrekken.
Ook de bezwaarmakers hebben een voorstel gedaan. In het voorstel van de bezwaarmakers zouden echter veel meer woningen plaats moeten maken voor de ecozone. De bezwaarmakers waren bereid om een (beperkt) aantal van de bezwaren in te trekken. Maar een deel van de bezwaren wilden zij handhaven, totdat er een nieuw bestemmingsplan komt met daaraan gekoppeld een aparte MER.
In eerste instantie hebben bezwaarmakers aangegeven verder over het voorstel van de gemeente te willen praten, maar hebben onlangs toch te kennen gegeven niet meer met de gemeente verder te willen praten. De bezwaarmakers vinden dat als de gemeente geen nieuw bestemmingsplan en een aparte MER wil maken, zij geen basis zien voor verder overleg. Gezien het huidige standpunt van het bestuurscollege van de gemeente en de provincie levert dit een patstelling op. Momenteel is geen inschatting te maken of er toch nog een overleg mogelijk zal zijn. Indien het overleg tussen gemeente en bezwaarmakers niet meer wordt voortgezet, blijft alleen nog de formele (en wellicht moeizame) weg van inspraak- en bezwarenprocedures over.

HOE GAAT HET VERDER MET DE WIJK

Infrastructuur/aansluiting rijksweg
Het veelgevraagde verzoek om een ontsluiting van de wijk via de rijksweg N224 en een fietsverbinding met de wijk Veldhuizen richting winkelcentrum Bellestein te maken zal op korte termijn worden gerealiseerd. Ter hoogte van het Laarwoud en de Hogerhorst wordt een aansluiting met de rijksweg N224 gemaakt. Voor fietsers en voetgangers komt er op dit nieuwe kruispunt een voet-fietspad. Automobilisten en dus ook hulpverleningsvoertuigen kunnen vanaf de rijksweg rechtstreeks Kernhem bereiken en hoeven niet meer via de bouwweg. De aansluiting wordt door verkeerslichten beveiligd. Eind maart/begin april wordt met de uitvoering gestart, eind mei is het werk klaar. Tot die tijd zal volgende week voor fietsers en voetgangers een tijdelijke oversteek over de rijksweg worden gemaakt ter hoogte van het Spanderswoud. Omdat het bestemmingsplan voor Kernhem niet is goedgekeurd heeft deze kruising een tijdelijk karakter, het werk wordt echter zo uitgevoerd dat als het bestemmingsplan wel is goedgekeurd de kruising op de huidige plek kan blijven.

Busverbinding
Met busmaatschappij CONNEXXION wordt overlegd over een busverbinding tussen Kernhem en station Ede-Wageningen, toegezegd is om in de wijk te gaan rijden zodra de nu in aanbouw zijnde woningen (571 st.) gereed zijn.
Er wordt nu onderzocht of er met behulp van kleinere busjes niet eerder gestart kan worden.
De bussen zullen via het nieuwe kruispunt met de Hogerhorst ook een verbinding krijgen met de wijk Veldhuizen.

Voorzieningen
De wijk Kernhem zal straks herkenbaar zijn aan het speciaal in de Kernhem stijl ontworpen straatmeubilair zoals lantaarnpalen, banken, straatnaamborden, inwerpzuilen voor ondergrondse afvalcontainers, anti-parkeerpaaltjes en schuttingen. Bij deze keuze speelden niet alleen esthetische overwegingen een rol. Er is met name ook gelet op de duurzaamheid van de materialen. Gekozen is voor inlands-hardhout in plaats van geïmpregneerd hout. Er zullen geen kunststof, zink of verzinkte materialen gebruikt gaan worden.
Na enige startproblemen ziet het er nu naar uit dat alle voorzieningen in de loop van dit voorjaar worden geplaatst.
Binnenkort krijgen de bewoners uit de omgeving Mollenbos/Poelbos een uitnodiging om over de inrichting van hun speelplek te praten. Ook zal hierbij veel aandacht worden besteed aan de duurzaamheid van de te kiezen speeltoestellen.

Boomfeestdag
Op 8 maart wordt in Kernhem boomfeestdag gevierd. Schoolkinderen van de Hogewoud (de tijdelijke school in Kernhem) zullen aan het Ambtsbos eiken en hagen planten. Na afloop wordt er in het buurtsteunpunt nog wat gedronken en krijgen de kinderen een aandenken.

Communicatie en informatie met (toekomstige) bewoners De gemeente informeert de (toekomstige) bewoners van Kernhem intensief. Er zijn informatiebijeenkomsten gehouden voor de 120 kopers van een woning waarvan de bouwvergunning nu niet onherroepelijk is. Deze groep krijgt, net als alle andere (toekomstige) bewoners, tweewekelijks een informatiebulletin toegestuurd. Middels dit bulletin worden zij geïnformeerd over de gang van zaken rond de bestemmingsplanprocedure maar ook over allerhande zaken die in de wijk spelen en worden gerealiseerd.

Informatie
Voor meer informatie over Kernhem kunt u contact opnemen met projectvoorlichter Edi van Gelder, telefoonnummer (0318) 680138. Ook de internetsite van de gemeente Ede kunt u raadplegen: www.ede.nl



Ede, 7 maart 2001