Gemeente Smallingerland

Drachten krijgt twee Brede Scholen (7-3-01)

De gemeenteraad heeft op 6 maart jl. ingestemd met het meerjarenplan onderwijshuisvesting. Onderdeel daarvan is de realisatie van twee Brede Scholen in Drachten: één in de wijk Wiken Noordoost en één in de wijk de Drait.

Wat is een Brede School?
Een Brede School is meer dat een basisschool. De Brede School is een samenwerkingsverband in een wijk, bedoeld voor kinderen, ouders/verzorgers en wijkbewoners. Instellingen op het gebied van onderwijs, kinderopvang, peuterspeelzaal, sociaal-cultureel werk, zorg en de gemeente werken samen om er in de eerste plaats voor te zorgen dat kinderen van 0-12 jaar zich optimaal kunnen ontwikkelen. De gemeente heeft in dit samenwerkingsverband de regiefunctie. Tegelijkertijd is een Brede School het hart van een wijk; dus voor alle wijkbewoners. Op den duur kan iedereen gebruik maken van een divers aanbod van onderwijs, opvoeding, zorg , sport, spel, muziek, etc.
Het gaat bij de Brede School om inhoudelijke samenwerking en om gezamenlijke huisvesting. Het meest zichtbaar is een Brede School als dit alles onder een dak zit. In de Wiken Noordoost en de Drait komt er een Brede School gebouw. Per wijk zal de Brede School verschillend zijn. Dit komt omdat zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de vragen en wensen, die in de wijk spelen. En die verschillen nu eenmaal.

Brede School ontwikkelingen in de Wiken Noordoost In de Wiken Noordoost wordt gewerkt aan de voorbereiding van een nieuw gebouw aan de Uthof. Obs de Kameleon, pcbo school het Mozaïek, een wijkcentrum van de Stichting
Welzijn Smallingerland en de Stichting Kinderopvang zullen daarin hun onderkomen vinden. Met het kinderdagcentrum It Byehus wordt nog overlegd. Bij de inhoudelijke samenwerking zijn nog meer organisaties betrokken: de peuterspeelzaal en het consultatiebureau. Via die inhoudelijke samenwerking komen naschoolse activiteiten, oudercursussen en dergelijke tot stand.
De voorbereiding en bouw van een Brede School kost veel tijd; een globale planning van voorbereiding en bouw komt uit op realisatie van het gebouw aan het begin van het schooljaar 2003-2004.

Brede School ontwikkelingen in de Drait
In de Drait wordt gewerkt aan de voorbereiding van een nieuw gebouw op de plaats waar nu obs de Tweesprong en pcbo school de Voorde staan. In dit gebouw komen deze twee scholen en obs de Tille, alsmede de kinderopvang, het wijkcentrum, de peuterspeelzaal en het consultatiebureau. Omdat de nieuwbouw plaatsvindt op de plek van bestaande scholen wordt nu druk gezocht naar mogelijkheden voor tijdelijke huisvesting. Een kansrijke mogelijkheid zijn de vrijgekomen schoollokalen aan de Lauwers. Binnenkort wordt onderzocht welke buitenschoolse activiteiten kinderen en ouders en verzorgers graag willen.
Voor het overige geldt hetzelfde als bij de Wiken Noordoost.

Verdere voortgang
Elk concreet bouwplan zal via het College van Burgemeester en Wethouders en na advies van het Platform Lokaal Onderwijsbeleid ter goedkeuring aan de raad worden voorgelegd met het verzoek om daarvoor de middelen ter beschikking te stellen.

De Brede School organisatie geeft een nieuwsbrief Brede School Drachten uit. Het eerste exemplaar is in februari verschenen en is bij de balie van het gemeentehuis af te halen.

Het samenwerkingsverband Brede School Drachten bestaat uit: Openbaar onderwijs, Protestant-Christelijk onderwijs, Rooms-Katholiek onderwijs, Stichting Kinderopvang Smallingerland, Stichting Welzijn Smallingerland, Stichting Peuterspeelzalen Smallingerland, Stichting Thuiszorg de Friese Wouden en de Gemeente Smallingerland.