Gemeente Smallingerland

Het groen in Parkwijck De Singels (7-3-01)

De nieuwe wijk Parkwijck De Singels begint steeds meer vorm te krijgen. De bouw van enkele flats nadert zijn afronding en de bouw van weer andere flats is begonnen. Wat het groen in het park betreft is - met name in het zuidelijke deel - een gedeelte al aangeplant. Daar waar nog gebouwd wordt komt de beplanting zodra dat mogelijk is. De gemeente heeft in overleg met de projectontwikkelaars voor het onderhoud van het groen een "Beheersvisie groen voor Parkwijck De Singels" vastgesteld. Deze visie is voorgelegd aan de omwonenden, die over het algemeen met de inhoud konden instemmen.

De beheersvisie is opgebouwd uit vijf hoofdstukken: Bomen, Heesters en bosplantsoen, Bollen, Water- en oeverplanten en Grasvelden.

Bomen
De bomen worden in een normaal begeleidings- en onderhoudssnoeiprogramma opgenomen.

Heesters en bosplantsoen
Er is sprake van diverse soorten heesters, struweel, bosjes en hagen als buffer tussen parkeerplaats,zwembad en bestaande of nog te bouwen woningen. De hagen worden 1 à 2 keer per jaar geknipt, afhankelijk van de groeikracht. Op plaatsen waar het verkeer goed uitzicht moet hebben, zoals de parkeerplaats bij het zwembad, wordt de haag op 80 cm geknipt. Elders kan de haag, bijvoorbeeld de wilde sleedoorn/rozenhaag wel tot 3 m groeien. Ieder jaar worden die hagen teruggesnoeid tot een hoogte van 2 m.
De vakken met sierheesters komen vooral bij de flatgebouwen en het zwembad. Een van de onderhoudspunten in de eerste groeiseizoenen is het verwijderen van agressieve soorten (on)kruid, zoals ridderzuring, brandnetel en distel.

Bollen
Gekozen is voor een verwilderingseffect. Dit houdt in dat er geen sprake is van een specifiek beheer, hoogstens dat het voor zichzelf spreekt dat tijdens de eerste maaibeurt met enkele nog bloeiende soorten en nog niet afgestorven loof rekening wordt gehouden.

Water- en oeverplanten.
Riet wordt alleen aangeplant in het helofytenfilter en in de afwateringswatergang. In het eerste jaar wordt het riet niet gemaaid omdat het riet de kans te geven aan te slaan.
Langs de hele oever van Parkwijck De Singels wisselen de rijke begroeide oevers en de beschaduwde oevers elkaar af. Het groenbeheer hier is het verwijderen van woekerende soorten als liesgras etc als deze meer dan 20% van de begroeiing gaan uitmaken. Riet zal bij deze oevers zoveel mogelijk geweerd worden. Verder zal het beheer bestaan uit het jaarlijks uitmaaien van 50% van de oever, afwisselend over de gehele lengte, zodat er een gedifferentieerd beeld ontstaat. Het beheer van de waterplanten bestaat uit het wegnemen van woekerende soorten.

Grasvelden
Er zijn twee soorten grasvelden, gebruiksarme plekken en intersiever gebruikte velden.
Dat betekent ook dat er verschillend gemaaid zal worden. Grasvelden waarop veel gelopen en gespeeld wordt zullen vaker gemaaid worden. De andere grasvelden worden minder vaak gemaaid, zodat allerlei kruiden en bloemen de kans krijgen om te groeien. Een strook langs de paden wordt wel intensief gemaaid.
De tegelpaden worden onkruidvrij gehouden door borstelen. De lavapaden zijn bedoeld als natuurpaden, geschikt om droog op te kunnen lopen dankzij hun drainerend vermogen. Deze paden zullen bij intensief gebruik (grotendeels) onbegroeid blijven. Als ze niet zo vaak worden belopen groeien ze dicht en kunnen dan worden gemaaid. Op deze wijze blijven ze goed beloopbaar.