Erasmus Universiteit Rotterdam

8 maart 2001

Promotie mw. C.J.M.A. van Eeden

Waarnemen als Besturingsopdracht

In dit proefschrift wordt een interactief beeldvormingsmodel ontwikkeld op basis van literatuuronderzoek en een casestudie naar de beeldvormingsprocessen van het vraagstuk van levensbeëindigend handelen in de media en de politiek van 1970 tot heden.

Uitgangspunt van het onderzoek vormt het verschijnsel governance. Binnen de bestuurskunde heeft governance betrekking op de toenemende interdepentie tussen overheid en maatschappij en op de nieuwe bestuursvormen die hieruit ontstaan. Het interactieve beeldvormingsmodel wordt ontwikkeld om gezamenlijk een beeld te kunnen vormen van de complexiteit, dynamiek en diversiteit van maatschappelijke problemen om zo tot een representatieve probleemanalyse te komen.Het onderzoek naar de beeldvormingsprocessen van het vraagstuk van levensbeëindigend handelen laat zien dat er in het politieke probleemoplossingsproces van dit vraagstuk geen sprake is geweest van een expliciete beeldvormingsfase.

In het proefschrift worden de problemen van een impliciete beeldvormingsfase onderzocht en beschreven en er wordt een model ontwikkeld waarmee de beeldvorming van maatschappelijke vraagstukken meer bewust, concreet en expliciet kan plaatsvinden.

Bij de ontwikkeling van het beeldvomingsmodel wordt de hermeneutiek gebruikt. Het gaat er om dat de macht in de definiëringssituatie zover wordt teruggedrongen dat de diversiteit van visies aan bod kan komen. Als maatschappelijke en politieke betrokkenen bij problemen zich over hun eigen beeldvormingsprocessen buigen en vanuit inzicht in de eigen waarneming de ander tegemoet treden is het mogelijk tot een dialoog te komen en gezamenlijk te beslissen op welke wijze het probleem als besturingsvraagstuk gedefinieerd zal worden. Om dit doel te bereiken is het interactieve beeldvormingsmodel opgebouwd uit vijf opeenvolgende stappen: zelfreflectie, explicatie, inventarisatie, dialoog en integratie.
Deze vijf stappen worden toegepast op de uitgebreide casebeschrijving.

Conclusies: Het interactieve beeldvormingsmodel kan zeer goed de complexiteit, dynamiek en diversiteit van maatschappelijke problemen reflecteren.
Er zijn opmerkelijke verschillen tussen de beeldvormingsprocessen in de politieke discussie en in de mediadiscussie.

Media: De analyse van de beeldvormingsprocessen laat het vraagstuk van levensbeëindigend handelen zien als een uiterst divers, complex en dynamisch maatschappelijk-politiek probleem.

Politieke beeldvormingsprocessen:
Diversiteit: Vele categorieën probleemhebbers worden niet in de beeldvorming betrokken.
Complexiteit: Tot het begin van de jaren negentig was er bijna uitsluitend aandacht voor de deelproblemen euthanasie en hulp bij zelfdoding en dan nog alleen als vraagstuk van wettelijke controle op het handelen van artsen.
Dynamiek: Men heeft vooral gepoogd de dynamische spanningen uit de weg te gaan. Men stond pas sturend in de ontwikkelingen op het moment dat de coalitie een politieke meerderheid garandeerde.