Persbericht Lezing minister Eveline Herkens op 8 maart

Geachte redactie!

Op 8 maart 2001 zal minister Eveline Herfkens de dertiende Leidse Annie Romein-Verschoorlezing geven. De titel van haar lezing is:

Globalisering: een uitdaging voor positieverbetering van vrouwen

De inhoud van de lezing, wijzigingen voorbehouden, is de volgende:

Annie Romein stond voor recht op arbeid, op goed onderwijs, op gelijke betaling en gelijke behandeling voor vrouwen. In haar tijd was dat nog vooral een nationale strijd. We staan nu meer dan ooit voor de uitdaging om die uitgangspunten ook internationaal waar te maken. Vanuit Nederland kunnen we inhoud geven aan de internationalisering via een goed ontwikkelingsbeleid, dat aansluit bij wat vrouwen in arme landen zelf willen. Maar bovenal zullen we aan een internationaal samenhangend beleid moeten werken om vrouwen te laten profiteren van de mogelijkheden die mondialisering biedt. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om vergroting van de toegang van vrouwen tot handel en productie, om de haken en ogen van de toenemende arbeidsmigratie en om de reikwijdte van internationale afspraken en verdragen. Want het proces van mondialisering valt niet te stuiten, wel te sturen.

Over de spreekster:

Mr. E.L. Herfkens (Den Haag 1952) is momenteel minister van Ontwikkelingssamenwerking. Na haar studie rechten aan de Universiteit Leiden, was zij ondermeer Nederlands bewindvoerder van de Wereldbank te Washington en hoofd van de Permanente Vertegenwoordiging bij het bureau der Verenigde Naties te Genève. Vanuit haar lidmaatschap van de Partij van de Arbeid was zij ondermeer actief betrokken bij de Rooie Vrouwen en de Vrouwenprojecten van het Institute of Social Studies.


Plaats en datum:

8 maart 2001
tijd: 20.00 uur (vanaf 19.30 uur is er koffie)
plaats: Groot Auditorium, Academiegebouw, Rapenburg 73 te Leiden

De lezing duurt tot ongeveer 21.00 uur. Na afloop is er gelegenheid in de receptieruimte na te praten.

Wilt u er rekening mee houden dat u zonder speciale vergunning de auto niet kunt parkeren in het gebied binnen de singels in Leiden. Het beste kunt u gebruik maken van het parkeerterrein op de Haagweg. De kosten bedragen f7,50 inclusief vervoer naar de binnenstad.
Met het openbaar vervoer bereikt u het gebouw in 15 minuten lopen vanaf Centraal Station, met de treintaxi vanaf de achterzijde van het CS, of met bus 48 - vertrek 19.42 uur vanaf CS - tot de halte Kort Rapenburg van waar het nog ongeveer 5 minuten lopen.

Universiteit Leiden, Annie Romein-Verschoor commissie

Olga van Marion
Universiteit Leiden # Opleiding Dutch Studies
Postbus 9515, 2300 RA Leiden
WSD-complex 1165-303b
o.van.marion@let.leidenuniv.nl

of

Frans-Willem Korsten
Universiteit Leiden # Opleiding Literatuurwetenschap Postbus 9515, 2300 RA Leiden
f.w.a.korsten@let.leidenuniv.nl