Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

3,8 miljoen gulden extra voor documentaires

08 maart 2001

Persbericht 033

3,8 MILJOEN GULDEN EXTRA VOOR DOCUMENTAIRES

Er komt 3,8 miljoen gulden extra beschikbaar voor documentaires. Met name documentaires over maatschappelijke thema's moeten hiervan kunnen profiteren. Het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties verhoogt het beschikbare budget met 1,8 miljoen gulden; de NOS stelt 2 miljoen gulden beschikbaar voor de maatschappelijke documentaires. De 1,8 miljoen gulden van het Stimuleringsfonds maakt deel uit van de 3 miljoen gulden waarmee staatssecretaris Van der Ploeg het budget van het Stimuleringfonds heeft verhoogd, zoals aangekondigd in zijn Cultuurnota 2001 - 2004. De staatssecretaris heeft het fonds meer armslag gegeven voor programma's met een vernieuwend karakter, waaronder maatschappelijke documentaires. De NOS wil met de reservering van 2 miljoen gulden, afkomstig uit het Fonds Omroepreserve, de positie van de omroepen op dit terrein verder versterken.

Maatschappelijke documentaires zijn kostbaar door de grondige research, de lange opnametijd en de overwogen afwerking die ervoor nodig zijn. De afgelopen jaren is het aantal aanvragen bij het Stimuleringsfonds voor deze documentaires toegenomen. Met de uitbreiding van 1,8 miljoen gulden stelt het Stimuleringsfonds in 2001 in totaal 8,9 miljoen gulden beschikbaar voor documentaires.

De 3 miljoen gulden extra die Van der Ploeg beschikbaar heeft gesteld in de Cultuurnota, brengt het totale budget van het Stimuleringsfonds op 34 miljoen gulden per jaar. Vandaag heeft Van der Ploeg de begroting van het Stimuleringsfonds voor 2001 goedgekeurd, waarmee het fonds invulling geeft aan dit budget. Naast de 1,8 miljoen gulden voor documentaires wordt er 1 miljoen gulden gereserveerd om culturele producties van regionale publieke omroepen te stimuleren. De resterende 200.000 gulden wordt ingezet om hoogwaardige culturele radio- en televisieprogramma's geschikt te maken voor internetgebruik. In de besteding van de overige 31 miljoen gulden legt het Stimuleringsfonds de nadruk op kinder- en jeugdprogramma's, de ontwikkeling van langlopende televisiedramaseries en multimedia.

Noot voor de redactie,