CDA

Joop Atsma: verbod dierenmanifestaties onvoldoende consequent

Tweede Kamerlid Joop Atsma vindt het verbod op dierenmanifestaties "een stap in de goede richting, maar het laat teveel ruimte voor interpretatie". Zo mogen er bijvoorbeeld geen pluimveetentoonstellingen worden gehouden, maar wel konijnententoonstellingen, indien de konijnen niet van een boerderij afkomstig zijn.

Dieren afkomstig van boerderijen mogen in principe niet meer betrokken worden bij dierenmanifestaties, tenzij de organisatoren - van het ministerie
- ontheffing daarvoor krijgen.

Minister Brinkhorst lijkt tot dit dierenmanifestatie-verbod te hebben besloten, naar aanleiding van schriftelijke vragen van de Kamerleden Atmsa, Schreijer-Pierik (CDA) en Waalkes (PvdA) over onder meer de aanwezigheid van Britse paarden voor een paardenshow in Zwolle, terwijl in Groot-Brittannië de mond- en klauwzeerepidemie voortduurt.

Veel praktische problemen rond invoering registratiesysteem schapen Brinkhorst wil verder op korte termijn een uitgebreid identificatie- en registratiesysteem gaan opzetten voor schapen, dat vergelijkbaar is met het huidige systeem voor koeien en varkens. Joop Atsma vindt het weliswaar een goed idee, maar hij voorziet allerlei praktische problemen. "De invoering van zo'n systeem heeft heel wat voeten in de aarde. Bovendien moet je zoiets internationaal aanpakken, en niet nationaal."