Ministerie EZ


CONSUMENT VANAF 1 JULI VRIJ IN KEUZE GROENE STROOM AANBIEDER

Datum: 08-03-2001

Om een extra impuls te geven aan de markt voor duurzame energie kan de consument vanaf 1 juli a.s. groene stroom geleverd krijgen door de aanbieder van zijn keuze. Dit schrijft minister Jorritsma van Economische Zaken mede namens staatssecretaris Bos van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer over de liberalisering van de groene markt. Al vanaf 1 april kunnen consumenten van duurzaam opgewekte elektriciteit, wanneer zij dat willen, een andere leverancier kiezen. Alle partijen kunnen vervolgens hun voorbereidingen treffen, zodat op
1 juli 2001 de vrije markt voor duurzaam opgewekte elektriciteit daadwerkelijk functioneert.

Groencertificaten
Duurzame elektriciteit is elektriciteit die wordt opgewekt door een waterkrachtcentrale van minder dan 15 megawatt, een installatie voor opwekking van elektriciteit door windenergie of zonne-energie of een installatie waarin biomassa zonder bijstook of bijmenging van kunststoffen in thermisch wordt verwerkt onder omzetting in elektriciteit. Om de vrije markt van duurzaam opgewekte elektriciteit te ondersteunen, wordt een systeem van groencertificaten opgezet. Dit systeem zal op 1 juli operationeel zijn. Om vast te stellen dat elektriciteit daadwerkelijk duurzaam is opgewekt, wordt aangesloten bij de procedures die de Belastingdienst hanteert in het kader van de teruggave van gelden in het verband van de regulerende energiebelasting (REB). TenneT, de netbeheerder van het landelijk hoogspanningsnet, zal het systeem opzetten en operationeel houden. Het systeem van groencertificaten zal geheel elektronisch zijn. Producenten van duurzaam opgewekte elektriciteit, handelaren en leveranciers zullen een soort lopende rekening van certificaten moeten laten openen bij TenneT.

Ecotax
Het nultarief in de REB dat nu al geldt voor afname van groene stroom, zal ook in de vrije markt voor duurzaam opgewekte elektriciteit blijven bestaan. Daartoe zullen de fiscale stimuleringsmaatregelen worden gekoppeld aan de groencertificaten. Consumenten kunnen er op deze manier zeker van zijn dat zij geen REB betalen over de consumptie van groene stroom.
Het systeem van groencertificaten zal zijn toegespitst op de Nederlandse markt. Maar het zal wel mogelijk zijn om duurzaam opgewekte energie te importeren en hiervoor op de rekening van de importeur certificaten bij te boeken. Daarvoor zal wel aan strikte voorwaarden moeten worden voldaan.

Gefaseerde invoering
Het nieuwe systeem zal gefaseerd worden ingevoerd. De periode van 1 april tot 1 juli kan door alle partijen worden gebruikt als voorbereidingstijd. Vanaf 1 juli is er daadwerkelijk sprake van een vrije markt voor groencertificaten. Nieuwe leveranciers van duurzaam opgewekte elektriciteit kunnen toetreden tot deze markt. De huidige energiebedrijven blijven nog verantwoordelijk voor de fysieke levering van stroom aan afnemers. Vanaf 1 januari 2002 wordt de markt helemaal vrijgemaakt. Alle leveranciers dragen dan verantwoordelijkheid voor zowel de fysieke levering van stroom aan hun afnemers als voor het inkopen van voldoende groencertificaten.