Volksunie

Gemeenschappelijk standpunt Anciaux-Miller over vaste boekenprijs (08/03/01)

Bert ANCIAUX, Vlaams minister van Cultuur, Jeugd, Brusselse Aangelegenheden en Ontwikkelingssamenwerking, en Richard MILLER, minister van Kunsten, Letteren en Media van de Franse Gemeenschap, hebben zopas Charles PICQUE ontmoet, Federaal minister van Economische Zaken en Wetenschappelijk Onderzoek.

In een constructieve federalistische geest, hebben beide ministers tijdens deze bijeenkomst gezamenlijk aan de bevoegde federale minister hun gemeenschappelijk standpunt kenbaar gemaakt met betrekking tot een aantal dossiers, die direct of indirect onder hun bevoegdheden vallen binnen de gemeenschapsregeringen.

Bert ANCIAUX en Richard MILLER wilden hiermee bijdragen tot de discussies die momenteel op federaal vlak gevoerd worden, vanuit de bekommernissen die leven in de sectoren die onder hun bevoegdheid vallen, onder meer de eenheidsreglementering voor de boekenprijs.

De discussie omtrent een vaste boekenprijs heeft zowel een economische als een culturele dimensie. Vermits het gaat om prijsreglementering en derhalve om wetgeving op economisch vlak, behoort deze materie tot de bevoegdheid van de federale overheid. Door de culturele impact is deze materie evenwel ook nauw verbonden met de bevoegdheden van de Gemeenschappen.

Bert ANCIAUX en Richard MILLER hebben gezamenlijk gepleit voor het invoeren van een wettelijke reglementering ten aanzien van de boekenprijs.

De basisargumenten zijn bekend: de verscheidenheid in aanbod waarborgen, zo breed mogelijke distributiekanalen behouden en de drempel voor de lezers zo laag mogelijk maken.

Het feit dat België een van de weinige landen is binnen de Europese Unie waar geen prijsreglementering bestaat, onderstreept daarenboven het belang van deze materie. De weinige andere landen die geen vaste boekenprijs hanteren, hebben deze vervangen door een uitgebreid systeem van subsidiëring (Zweden), wat eveneens bijdraagt tot regulering van de markt. Andere landen zijn actief op een zeer grote (Engelstalige) wereldmarkt (Groot- Brittannië, Ierland).

De Raad van ministers van Cultuur van de Europese Unie heeft zich steeds ingezet voor het recht op een vaste boekenprijs dat grensoverschrijdend is binnen linguïstisch homogene zones. Een linguïstisch product, zoals het boek er een is, wordt immers in eerste instantie op het vlak van dergelijke zones te koop aangeboden en niet louter op de "nationale" markten. In dit opzicht neemt België een bijzonder plaats in: enerzijds Vlaanderen ten aanzien van Nederland, anderzijds Wallonië ten aanzien van Frankrijk.

Nederland en Frankrijk hebben de vaste boekenprijs ingevoerd, wat een prijsreglementering in België des te noodzakelijker maakt. Dit impliceert bovendien dat de Belgische reglementering zich maximaal moet stroomlijnen op de regels in de twee buurlanden.

In 2000 hebben onderhandelingen op initiatief van de federale minister van Economische Zaken een compromistekst opgeleverd die aanleiding kan geven tot een wetgevend initiatief.

Bert ANCIAUX en Richard MILLER hebben enkele cruciale elementen willen beklemtonen waarvan zij wensen dat Charles PICQUE ze opneemt in de wettelijke reglementering:


- De periode waarin de prijs vast ligt, dient 18 maanden te bedragen;
- De maximaal toegestane afwijking van de eenheidsprijs moet op 5 % worden vastgesteld;

- Er dient hoe dan ook een afwijking voorzien voor leveringen aan bibliotheken en scholen, evenals ten behoeve van studenten hoger onderwijs, voor wat de verplichte lectuur aangaat;
- Boekenclubs zouden moeten worden opgenomen in de wettekst;
- Stripverhalen zouden eveneens moeten worden opgenomen in de omschrijving van de betrokken boeken;

- Een artikel dat de noties "import" en "export" definieert, is noodzakelijk om zo het grensoverschrijdend aspect te regelen. Dat is het geval in de Franse wet, wat trouwens overgenomen werd door andere landen.
Voor alles is het van belang dat België eindelijk en snel over een wettelijke regeling beschikt.

Auteur:
Kabinet van de Vlaams minister van Cultuur
Bert Anciaux, VU&ID-minister

Meer informatie:
Contactpersoon: Koen T'Sijen
Telefoon: 02/553.28.11
Fax: 02/553.28.05
E-post: koen.tsijen@vlaanderen.be