Gemeente Breda

07-03-2001

Gewijzigde fasering invoering 30 km maatregelen in 2001 Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de voorgestelde wijziging in de fasering van de realisatie van 30 km maatregelen in 2001. De buurten waar buslijnen doorheen lopen, zijn in de fasering naar achteren geschoven.
Dat betekent dat de invoering van 30 km maatregelen in Tuinzigt, Blauwe Kei, Overakker en Zandberg in tijd naar achteren is geschoven. In 2002 wordt er een nieuwe planning worden vastgesteld voor deze buurten.

De gewijzigde fasering heeft te maken met de spanning die bestaat tussen de realisatie van 30 km gebieden en de exploitatie van het Openbaar Vervoer. Een lagere maximumsnelheid op delen van de busroute kan de snelheid van de bus negatief beïnvloeden en daarmee de haalbaarheid van de exploitatie onder druk zetten.

In 2001 worden in de volgende buurten 30 km maatregelen ingevoerd: Prinsenbeek (aanvullend), Brabantpark (aanvullend), Heusdenhout (aanvullend), Westerpark, Haagpoort, Boeimeer Oost, Zandberg West, Ruitersbos en Effen.

Het gemeentelijk programma, dat loopt van 2000 tot 2003, bestaat uit het op sobere en doelmatige wijze inrichten van alle verblijfsgebieden binnen de bebouwde kom als 30 km zones. Dit houdt in het accentueren van alle ingangen van verblijfsgebieden door middel van inritconstructies, drempels en andere maatregelen met bijbehorende borden.
Ook worden bij scholen en een beperkt aantal verkeersonveilige punten in de woonbuurten maatregelen gerealiseerd, zoals het aanbrengen van plateaus.
Het invoeren van 30 km zones komt voort uit het landelijk convenant Startprogramma Duurzaam Veilig.

Breda, 7 maart 2001