Gemeente Breda

07-03-2001

Museum voor Grafische Vormgeving in De Beyerd
De Beyerd in Breda moet hét museum voor kunst en grafische vormgeving in Nederland worden. Het college van burgemeester en wethouders vindt verbouw van de huidige Beyerd inclusief de ruimte van de Artotheek aan de Boschstraat de meest geschikte optie voor vestiging van het museum. De commissie Economische zaken, Cultuur en Grondbedrijf bespreekt dit voorstel op 21 maart. Begin april wordt een uitvoeringsplan voorgelegd aan het ministerie van OC&W.

Locatie Beyerd en Artotheek
Door verbouw van de huidige Beyerd inclusief de ruimte die nu door de Artotheek wordt gebruikt is het mogelijk om aan de Boschstraat een museum voor grafische vormgeving te vestigen. De monumentale voorbouw en gesloten wand aan de Pasbaanzijde zullen onveranderd blijven. Herhuisvesting van de Artotheek is hierbij noodzakelijk. Hiervoor wordt een geschikte locatie gezocht.
Het college neemt de gegevens mee in de afwegingen rond de Kadernota 2002. Het voorstel ligt geheel in de lijn van het rapport van Arba Minch, op grond waarvan de subsidieaanvraag destijds bij het ministerie is ingediend.

Varianten
Naast het voorstel dat er nu ligt, zijn meerdere vestigingsmogelijkheden voor het museum onder de loep genomen. Alternatieven waren nieuwbouw aan de Vlaszak, op de plek waar nu de gemeentelijke dienst Sociale Zaken zit of op de plek van het pand Hendriks. Hiervan ziet het college af omdat de stedenbouwkundige plannen omtrent de Oostflank nog niet duidelijk zijn en deze varianten financieel minder aantrekkelijk zijn. Bovendien komt het pand van Sociale Zaken pas in 2003 vrij. Voor het pand Hendriks is een bestemmingsplanwijziging noodzakelijk en is het bouwoppervlak beperkt. Daarom is gekozen voor De Beyerd en Arthoheek. Die ruimte kan volledig aan het programma van eisen voldoen.

Unieke meerwaarde
De Beyerd kan hét nationaal museum voor grafische vormgeving worden. Met het binnenhalen van dit instituut heeft Breda de mogelijkheid zich nationaal, maar ook internationaal te profileren. Het feit dat het instituut het eerste in zijn soort zou zijn, betekent voor cultureel Breda een unieke meerwaarde. Het museum voor grafische vormgeving richt zich door de brede, dynamische collectie op een breed algemeen publiek. Hiernaast worden ook meer specifieke doelgroepen als het onderwijs, studenten van grafische opleidingen en uiteraard de beroepsgroep grafische vormgeving aangetrokken.

Breda, 7 maart 2001