CDA

Maxime Verhagen is voorzichtig optimistisch over brede coalitie Israël

De CDA buitenlandwoordvoerder in de Tweede Kamer is op zich blij dat er een regering van nationale eenheid is gekomen in Israël "Het wekt vertrouwen dat de Arbeiderspartij in de regering Sharon zit. Met een man als Peres minister op Buitenlandse Zaken is de kans dat de vredesonderhandelingen weer opgepakt kunnen worden vergroot. Dat is iemand die zich sterk verbonden heeft aan de akkoorden van Oslo."

Weinig stabiel
Verhagen heeft echter ook twijfels over de toekomst van de brede coalitie. "De meningen in deze coalitie lopen zo ver uiteen dat de kans dat de regering stabiel en slagvaardig is toch vrij klein is. Bovendien is de Palestijnse opstand of Intifada nog in volle gang en als aanslagen zoals onlangs in Netanya blijven gebeuren zullen de Israëli's niet geneigd zijn weer aan de onderhandelingstafel te gaan zitten."

"Het is belangrijk dat er bij beide partijen een echte wens bestaat om weer te onderhandelen. Dat betekent ook dat er van Palestijnse zijde een duidelijk vredessignaal moet komen," aldus Maxime Verhagen.