Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Actie Cambio
Inzameling van munten uit de eurozone ten voordele van het Rode Kruis

Met het oog op de invoering van de euro op 1 januari 2002 hebben Fortis Bank, Goffin, Brink's-Ziegler en het Rode Kruis de handen in elkaar geslagen en een gemeenschappelijk project opgezet voor de inzameling van niet-Belgische munten.

Veel landgenoten hebben van hun reizen doorheen Europa nog wel ergens een potje met vreemde muntstukken bewaard. Maar bijna is het zover: op
1 januari van volgend jaar vervangen acht euromuntstukken en zeven eurobiljetten onze vertrouwde nationale munten in de twaalf landen van de eurozone. Al die nationale munten verliezen dan na een korte overgangsperiode hun wettelijke betaalkracht. Biljetten uit de andere eurolanden kunnen bij de banken worden omgewisseld. Dit geldt echter niet voor de muntstukken uit die landen. Voor de vakantiegangers en zakenreizigers gaat het vaak maar om een klein bedrag maar vele kleintjes maken een grote som. Onderzoek door Eurostat, het statistisch instituut van de Europese Unie, wees uit dat elk gezin gemiddeld over een spaarpotje met vreemde munten ter waarde van ongeveer 12 Euro (485 frank) beschikt. En diesom is meer dan welkom bij het Rode Kruis, voor zijn vele hulpoperaties in eigen land en over de grenzen heen.

Daarom zal het publiek, via een gezamenlijke actie die loopt onder de naam `Cambio', tussen 1 augustus van dit jaar en einde maart 2002 worden aangemoedigd om hun munten af te staan voor het goede doel. Hiervoor zullen in ruim 2000 kantoren van Fortis Bank en Krediet aan de Nijverheid en in de wisselkantoren van de groep Goffin speciale urnen worden geplaatst. Brink's-Ziegler zal instaan voor het ophalen en omwisselen in euro van de ingezamelde munten.

Paul Van Himst is peter van de actie `Cambio': "De overschakeling naar de euro komt er sowieso aan. Dankzij deze actie kunnen we van de nood een deugd maken. Ik ben ervan overtuigd dat alle muntstukjes bij elkaar toch een mooi bedrag zullen opleveren voor de hulpacties van het Rode Kruis."

Brussel, 8 maart 2001