8 maar t 2001

Oostblok militairen bezoeken Leiderdorp

Onder aanvoering van oud-Leiderdorper generaal Onno van der Wind bezocht woensdagmiddag een delegatie van Midden- en Oost-Europese militairen het gemeentehuis in Leiderdorp. De officieren kwamen uit Albanië, Bulgarije, Macedonië, Oekraïne, Slovenië, Slowakije, Roemenië en de drie Baltische 1999-staten.

In de raadzaal gaf burgemeester Zonnevylle in de Engelse taal een korte, maar duidelijke impressie van de staatkundige structuur van Nederland. Met name de politieke verhoudingen in gemeenten, de organisatie van de politie en de aspecten van het burgemeestersambt kwamen aan de orde.

De militairen bleken geïnteresseerd en stelden vragen als: "Trekt de jeugd niet uit het dorp als er weinig te doen is", waarop Zonnevylle antwoordde dat in Leiderdorp juist het aantal inwoners toeneemt. Immers, Leiderdorp ligt slechts op korte afstand van de grote steden. Dat betekent ondermeer dat volgend jaar het aantal raadsleden van 19 naar 21 zal stijgen, omdat Leiderdorp inmiddels meer dan 25.000 inwoners heeft. Ook wilden de mannen in het groene pak van de burgervader weten wat zijn favoriete sport is. Dat bleken hockey en voetbal te zijn.

De Oost-Europese militairen verblijven enige tijd in Nederland in het kader van de International Staff Officers Orientation Course (ISOOC). "De regering wil met de uitwisselingen bereiken dat er meer stabilisatie zal ontstaan", aldus generaal Van der Wind. De cursisten wordt inzicht gegeven in de opvattingen over vrede en veiligheid en de plaats, positie, structuur en organisatie van een krijgsmacht in een democratische samenleving.

Binnenkort bezoeken zij diverse bedrijven, het NATO-hoofdkwartier in Brussel en de gemeente Delft.

foto's:http://www.rtvleiderdorp.nl/kranfoto01.htm

bron : http://www.rtvleiderdorp.nl email: info@rtvleiderdorp.nl