Politiebericht Friesland: Friesland 8-03-2001
Politieberichten van 7/3 (13.00 uur) t/m 8/3 (07.00 uur)

Wolvega: diefstal fietsen
Woensdag omstreeks 18.10 uur werden op de Deken Vaasstraat nabij de skatebaan een zestal jongeren aangehouden, die bezig waren drie fietsen te vernielen. De jongelui werden overgebracht naar het bureau. Drie jongeren bleken uiteindelijk niets met de zaak te maken te hebben en werden daarop direct weer in vrijheid gesteld. De andere drie, te weten een 15-jarige inwoner van Damwoude, en twee 14-jarige inwoners van Leeuwarden hadden drie fietsen weggenomen bij het station in Wolvega en waren daarop naar de skatebaan gefietst. In de nabijheid van de skatebaan werden de fietsen door de drie verdachten vernield. Dit werd gezien door een getuige, een 48-jarige inwoner van Wolvega, die de politie waarschuwde. Tegen de drie verdachten is proces-verbaal opgemaakt, waarna zij weer in vrijheid werden gesteld.

Heerenveen: autobrand
Woensdag omstreeks 17.30 uur parkeerde een 39-jarige inwoner van Wolvega zijn personenauto op het Gashoudersplein. Toen hij ongeveer 10 minuten daarna bij zijn auto kwam, bleek deze in de brand te staan. De brand is vermoedelijk ontstaan door kortsluiting achter het dasboard. De brandweer heeft het vuur geblust, doch kon niet voorkomen dat de auto van binnen voor het grootste gedeelte uitbrandde.

Heerenveen: diefstal bedrijf
Woensdag tussen 19.10 en 19.20 uur werd een diefstal gepleegd bij een bedrijf aan de Leeuwarderstraatweg. In het bedrijf was een vergadering, waardoor de deur niet op slot was. Op een gegeven moment hoorde men de voordeur opengaan en zag men twee verdachten weglopen. Uit een openstaande kluis werd een geldkistje, met daarin geld, weggenomen. De twee jeugdige verdachten, vermoedelijke van buitenlandse afkomst, konden niet meer worden tegengehouden en zij reden weg in een personenauto, merk Volvo, type 340. De directeur van het bedrijf, een 54-jarige inwoner van Drachten, heeft aangifte gedaan.

Oldeberkoop: dodelijke aanrijding
Woensdag omstreeks 19.30 uur vond op de Noordwolderweg (weg Oldeberkoop Zandhuizen) een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto kwam door nog onverklaarbare oorzaak op de linkerweghelft en reed vervolgens tegen een boom. De bestuurder, een 44-jarige inwoner van Noordwolde, zat bekneld in zijn voertuig en overleed ter plaatse aan zijn verwondingen, Het slachtoffer is door de brandweer uit de auto gehaald.

Leeuwarden: onder invloed
Woensdag omstreeks 22.50 uur werd op de Peperstraat een bestuurder van een snorfiets gecontroleerd. De bestuurder, een 29-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 400 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 3 uur.

Leeuwarden: straatroof
Woensdag omstreeks 22.55 uur pinde een 29-jarige inwoner van Leeuwarden geld bij de ING-bank aan de Nieuwestad. Nadat hij het geld had gepind, werd hij klem gereden door 2 blanke mannen, die ieder op een fiets waren. Eén van de verdachten bedreigde de man met vermoedelijk een vuurwapen (een pistool met lange loop). Dit vuurwapen werd het slachtoffer op de borst gezet en onder dreiging van dit vuurwapen moest de man zijn zojuist gepinde geld afgeven. De beide verdachten fietsten daarop weg in de richting van de Begijnesteeg. Van de beide verdachten is alleen bekend, dat zij donkere kleding droegen. De verdachte die het vuurwapen vast had, droeg een donkerblauwe sjaal voor zijn gezicht tot onder de ogen. De politie vraagt eventuele getuigen om zich te melden. Telefoon 0900 8844.

Leeuwarden: onder invloed
Woensdag omstreeks 23.50 uur werd een bestuurder van een personenauto gecontroleerd op het Zaailand. De bestuurder reed in strijd met een gesloten verklaring. Hiervoor kreeg hij een bekeuring. Verder bleek dat de bestuurder, een 20-jarige inwoner van Leeuwarden, gedronken had. Aan het bureau blies de man 410 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 3 uur.

Hallum: aanrijding met gewonde
Woensdag omstreeks 23.20 uur vond op de Ljouwerterdyk een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto haalde, volgens getuigen, met hoge snelheid in en raakte vervolgens de macht over het stuur kwijt en kwam in de sloot naast de weg tot stilstand De bestuurder, een 27-jarige inwoner van Hallum, raakte zwaar gewond en werd overgebracht naar het MCL-Zuid.

Drachten: dealer aangehouden
Donderdag omstreeks 01.00 uur werd in een horecagelegenheid aan de Noordkade een 19-jarige inwoner van Drachten aangehouden ter zake dealen. De verdachte had XTC-pillen in zijn bezit, die hij probeerde te verkopen. De dealer werd door het personeel betrapt, waarna de politie werd ingeschakeld. In totaal werden bij de verdachte 19 pillen aangetroffen, die in beslag genomen zijn. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en ingesloten.

Holwerd: vernieling woning
Donderdag omstreeks 00.30 uur werd bij een woning aan de Beyertstrjitte een ruit ingegooid en vervolgens werd in de woning brand gesticht (gordijn en luxaflex werden in brand gestoken). De bewoner, een 38-jarige inwoner van Holwerd, deed aangifte. De brandweer heeft het vuur geblust. Op het moment dat de ruit aan de achterzijde van de woning werd ingegooid, was de aangever in de woning aanwezig. De ruit werd ingegooid door een 30-jarige inwoner van Ternaard. Deze was bij de aangever aan de deur gekomen, doch de aangever wilde de man niet binnenlaten. De twee kennen elkaar en gingen vroeger goed met elkaar om. Door verschillende oorzaken was de vriendschap minder geworden. De inwoner van Ternaard werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. De man werd ingesloten.

Vrouwenparochie: bed in brand
Donderdag omstreeks 00.30 uur wilde een 62-jarige inwoner van Vrouwenparochie naar bed gaan. Toen hij de dekens opsloeg, kwam er rook onder de dekens vandaan. Samen met zijn vrouw heeft hij de dekens door het raam naar buiten gegooid. Het bleek dat er kortsluiting was ontstaan in de elektrische deken, waardoor de dekens en de matras waren gaan schroeien. Ook de vloerbedekking had schade opgelopen. De brandweer kwam ter plaatse, doch behoefde niet handelend op te treden.

Bureau Voorlichting & PR: 058 - 880 8272