Gemeente Den Haag

Persberichten >>

2001-03-08: Nota 'Haagse gehandicapten in de lift'

De nota 'Haagse gehandicapten in de lift' verschijnt op maandag 12 maart 2001. Deze beleidsnota van de dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn (OCW) gaat over het beleid voor lichamelijk gehandicapten in Den Haag voor de komende zes jaar. Met dit beleid wil de gemeente Den Haag de maatschappelijke integratie en participatie van gehandicapten bevorderen.

Er is f 3,2 miljoen gulden beschikbaar voor twaalf projecten voor gehandicapten waaronder de inrichting van een café waar gehandicapten en niet-gehandicapten elkaar kunnen treffen en het ontwikkelen van een website voor gehandicapten. De nota is vanaf 12 maart gratis verkrijgbaar in het Gemeentelijk Informatiecentrum in het stadhuis (Spui 70) en staat vanaf 12 maart ook op deze internetsite van de gemeente (www.denhaag.nl) . Naast gedrukte exemplaren zijn ook versies beschikbaar in braille, grootletterdruk en op cassette.

Deze beleidsnota is tot stand gekomen nadat de conceptversie van de nota in mei 2000 ter inspraak is voorgelegd aan de Haagse instellingen en organisaties voor gehandicapten. Bij de concrete uitvoering van de projecten uit de nota worden gehandicaptenorganisaties betrokken. Belangrijkste gesprekspartner van de gemeente op dit terrein is de Raad Welzijn Gehandicapten (RWG). De uitvoering van de nota moet leiden tot optimale ontplooiingskansen voor gehandicapten door doelgerichte activering, een betere toegankelijkheid van informatie, openbare gebouwen en de openbare weg en de bevordering van integratie tussen mensen met en zonder een handicap. Het Haagse gehandicaptenbeleid wordt getoetst aan de standaardregels van de Verenigde Naties. Daarmee is Den Haag de eerste grote Nederlandse gemeente die de regels van de VN onderschrijft. Een notitie met betrekking tot verstandelijke gehandicapten is in voorbereiding.

De projecten

Er is een incidenteel bedrag van f 3,2 miljoen gulden beschikbaar voor 12 projecten: een gemeentelijk voorlichtings- en toegankelijkheidsplan, speciale voorzieningen voor gehandicapten zoals een gehandicaptencafé, een website, een teletolk voor doven, het beter toegankelijk maken van zwembaden, een uitleencentrum van sportartikelen, het inrichten van wisselwoningen, het verstrekken van maaltijden, akoestische signalering (rateltikkers), een blindegeleidelijn voor visueel gehandicapten en het ontwikkelen van groepswoonprojecten.

8 maart 2001

last update: 8 maart 2001 ;pag.: 6296; auteur: 77 8 maart 2001 - pag. 6296 - 77