Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

http://www.minszw.nl

MINSZW: Toespraak staatssecretaris Verstand bij Zij-aan-zij

Nr. 2001/35
7 maart 2001

Embargo:
8 maart 2001 tot
12.30 uur

Staatssecretaris Verstand: glazen muur rond gemeenteraad.

'Met het fenomeen glazen plafond zijn we intussen bekend. Het begint er nu sterk op te lijken dat rond de gemeenteraad een glazen muur is opgetrokken. Want hoe is anders te verklaren dat vrouwen in de gemeentepolitiek zeer welkom zijn - althans dat zeggen politieke partijen zelf- en toch de afgelopen tien, vijftien jaar het percentage vrouwen hardnekkig rond de 22-23% blijft schommelen?' Dit zei staatssecretaris Verstand bij het in ontvangst nemen van het manifest Zij-aan-zij in de Raad. Het manifest is ondertekend door een zestigtal vrouwelijke burgemeesters. De manifestatie vond plaats in Nieuwspoort op 8 maart in Den Haag in het kader van internationale vrouwendag.
Het aantal vrouwen in het Nederlandse parlement groeit gestaag. Maar in de lokale politiek is duidelijk sprake van stagnatie. Omdat het kabinet hecht aan een goede afspiegeling van de burgers zijn met name voor de gemeenteraad ambitieuze streefcijfers geformuleerd. 'Van 23% nu naar 35% in 2004 en voor 2010 zouden we op 45% moeten uitkomen' aldus staatssecretaris Verstand.

Toespraak door staatssecretaris A.E. Verstand-Bogaert bij het in ontvangst nemen van het manifest Zij-aan-zij in de Raad op 8 maart 2001 in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.

Dank voor dit Manifest van ruim 60 vrouwelijke burgemeesters. Met dit manifest ondersteunen zij de actie Zij-aan-zij in de Raad van de Nederlandse Vereniging voor Vrouwenbelangen, Vrouwenarbeid en Gelijk Staatsburgerschap. De vereniging doet haar naam eer aan. Op de bres staan voor democratische rechten voor vrouwen loopt als een rode draad door haar geschiedenis. En zeker de leden van de werkgroep M/V 50/50 voeren met grote inzet en vasthoudendheid strijd voor een eerlijke verdeling van de macht. Dit jaar vraagt u op internationale vrouwendag aandacht voor de positie van vrouwen in de gemeenteraad.

Ik sta aan uw kant.
Ik ben het er van harte mee eens dat het aandeel van vrouwen in de gemeenteraad omhoog moet. Met het fenomeen glazen plafond zijn we intussen bekend. Het begint er nu sterk op te lijken dat rond de gemeenteraad een glazen muur is opgetrokken.

Want hoe is anders te verklaren dat vrouwen in de gemeentepolitiek zeer welkom zijn - althans dat zeggen politieke partijen zelf - en toch de afgelopen tien, vijftien jaar het percentage vrouwen hardnekkig rond de 22-23% blijft schommelen?

We zien in de politiek op allerlei niveaus vooruitgang. Met de vertegenwoordiging in het Europarlement gaat het redelijk. Het aantal vrouwen in het Nederlandse parlement groeit gestaag. Een kabinet zonder een behoorlijk aandeel vrouwelijke bewindspersonen is ondenkbaar. En wie zich hardop afvraagt of de volgende minister-president een vrouw kan zijn, stelt geen onmogelijke vraag. Maar in de lokale politiek is duidelijk sprake van stagnatie.

Het kabinet hecht aan een goede afspiegeling van burgers op alle politieke niveaus. Dat betekent dat we niet achterover kunnen leunen en afwachten hoe de groei doorzet en de stagnatie zichzelf opheft. Nee, dit kabinet legt de lat bij iedere verkiezing weer een stukje hoger. We handhaven de streefcijfers en per verkiezing worden de streefcijfers met 5 % opgehoogd tot evenredige deelname van vrouwen is bereikt. En met name voor de gemeenteraad gaat het om ambitieuze streefcijfers. Van 23% nu naar 35% in 2004 en voor 2010 zouden we op 45% moeten uitkomen.

De actie Zij-aan-zij-in de Raad is dus zeer noodzakelijk. Maar er is meer nodig. Om te beginnen politieke steun van alle betrokken partijen. Alleen dan kunnen in de glazen muur bressen van betekenis worden geslagen.

U vraagt in uw manifest aan de regering en aan het parlement 'al wat in hun bevoegdheid en gezagspositie ligt in te zetten om te bereiken dat binnen afzienbare tijd een evenredige verdeling van raadszetels tussen vrouwen en mannen tot stand komt'.

Ik heb de vraag breder opgevat. Overigens zonder de pretentie namens het hele Binnenhof te spreken. Ik denk dat je 4 vragen kunt stellen: wat kunnen regering en parlement doen, welke taak hebben politieke partijen, wat zijn de mogelijkheden op gemeentelijk niveau en wat kunnen vrouwenorganisaties bijdragen?

Regering en parlement kunnen faciliteren en stimuleren.

Ik was buitengewoon blij dat minister De Vries onmiddellijk op mijn voorstel inging om een grondwetswijziging in gang te zetten die tijdelijke vervanging van Eerste en Tweede Kamerleden mogelijk maakt. Een eerder voorstel voor zwangerschaps- en bevallingsverlof voor politieke ambtsdragers is een paar jaar geleden jammerlijk gesneuveld in de Eerste Kamer.
Ik kan me niet voorstellen dat minister De Vries het deze keer niet zou redden. Een grondwetswijziging is een zware procedure, maar het moet lukken. Want dan zijn we ook in staat om zwangerschaps- en bevallingsverlof met een eenvoudige wet te regelen voor lokale politici. Dan kunnen we een belangrijke drempel slechten. Want over glazen muur gesproken: het is een ontmoedigend signaal dat vrouwen zich niet even uit de politiek kunnen terugtrekken om een kind te krijgen. Daar moet ruimte voor zijn.

Minister De Vries heeft de Tweede Kamer ook een aantal voorstellen gedaan waardoor er voor provinciale en gemeentelijke politici voorzieningen komen om arbeid en zorg beter te kunnen combineren. Wat we van het bedrijfsleven verwachten moet ook in de politiek mogelijk zijn.

Er is dus beweging. Maak gebruik van uw invloed om de zaak te bespoedigen.

Met de totstandkoming van het Meerjarenbeleidsplan Emancipatie hebben we met het ministerie van Binnenlandse Zaken een behoorlijk aantal projecten afgesproken om allochtone vrouwen, jong talent en grijs élan, meer bij het politieke handwerk te betrekken. Ik geloof sterk in de .kweekvijvergedachte.. Die manier van werken levert namelijk resultaat op. De .kweekvijver. allochtone vrouwen in de politiek heeft in 1998 daadwerkelijk vrouwelijke allochtone raadsleden opgeleverd. Daar gaan we mee door.

Dus breng allochtone vrouwen, jongeren of ouderen, bij elkaar voor training, scholing en stages. Dat hoeft niet persé binnen partijverband. Dat kan ook partijoverstijgend. Dat vraagt natuurlijk wel moed. Maar het begint te werken. In het kader van de vernieuwingsimpuls .Dualisme en lokale democratie. worden allerlei onorthodoxe mogelijkheden beproefd en inspirerende projecten opgezet. Wellicht kan Zij-aan-zij-in de Raad zich ook melden.

Welke taak hebben politieke partijen?

Wat mij bezighoudt is de vraag waarom politieke partijen het wel voor elkaar krijgen bij landelijke verkiezingen een behoorlijke man/vrouw-verhouding te bewerkstelligen en lokaal veel minder. Is het omdat de landelijke verkiezingen zo sterk in de aandacht van de media staan? En dat men er dus veel meer belang bij heeft om een goede afspiegeling van de kiezers op de lijst te presenteren om zo kiezers aan zich te binden? Ik weet niet of ik dit effect overschat, maar het zou me niet verbazen.
Zeker is dat politieke partijen voor hun landelijke lijsten actief vrouwen gaan zoeken en niet afwachten. Het zou heel goed zijn als politieke partijen deze actieve houding ook wisten te vertalen naar het plaatselijke niveau. Zichtbare participatie van vrouwen is daar net zo belangrijk. De gemeenteraad is het hart van onze democratie. Daar worden belangrijke beslissingen genomen die burgers vaak direct raken.

Dat brengt mij bij het gemeentelijk niveau.

Bij discussies over het glazen plafond blijkt iedere keer weer dat de factor cultuur zeer belangrijk is. Waarom zou dat bij de glazen muur anders zijn?

Het gemeentebestuur - raad en college samen - zouden moeten nagaan of er iets is in de organisatie, in de politieke cultuur, dat vrouwen ervan weerhoudt om zich beschikbaar te stellen voor een politieke functie. Dat kan verrassende resultaten opleveren. Een groot bedrijf meldde laatst dat het een dergelijke exercitie had gedaan. De doorstroming van vrouwen stagneerde en alhoewel men het idee had een vrouwvriendelijk bedrijf te zijn, was de uitkomst schokkend. Men moest bekennen dat in wezen de mannelijke cultuur domineerde. Als zo.n inzicht doorbreekt, kun je ook daadwerkelijk stappen in de goede richting ondernemen. En dat vraagt meer dan vrouwen binnenhalen. Het gaat er vooral om ze te behouden.

Want ook dat is een belangrijke factor in de lokale politiek. Het ligt niet alleen aan een gebrekkige instroom. Veel vrouwen verlaten tussentijds de politiek of houden het bij één termijn. De combinatie arbeid/zorg en politiek is blijkbaar vaak net één domein teveel. Zeker als de daar heersende cultuur vrouwen niet aanspreekt. En dan valt het minst aantrekkelijke domein af.

En toch. Er kan heel veel. De zaak hoeft niet vast te blijven zitten.

Burgemeesters ondernemen acties om jonge kiezers bij de politiek te betrekken. Dat kan ook doelgericht naar vrouwen. Een advertentiecampagne - partijoverstijgend - kan heel goed werken. En waarom zou het gemeentebestuur geen subsidie verlenen om - alweer partijoverstijgend - cursussen op te zetten voor vrouwelijk talent? Gerichte actie helpt. In de gemeente Zutphen hebben we op deze manier in een klap 12 brandweervrouwen kunnen werven. Punt is: je moet het gewoon doen.

Ik denk dat enige financiële ondersteuning vanuit de gemeente ook op haar plaats is. Het bevorderen van vertegenwoordiging van vrouwen mag geld kosten. Zij-aan-zij in de Raad heeft ideeën genoeg. Ideeën die effect kunnen hebben. En mocht Zij-aan-zij-in de Raad in een gemeente soms ontbreken, dan is het altijd mogelijk een adhoc-commissie .vertegenwoordiging vrouwen in de politiek. in te stellen. Met budget en met een duidelijke opdracht: ontwikkel ideeën in de aanloop naar de verkiezingen.

De actie Zij-aan-zij-in de Raad komt op een uitgelezen moment. Volgend jaar zijn de verkiezingen. Ik hoop dat u veel steun ondervindt. Bij politieke partijen, bij het gemeentebestuur en bij uw collega-vrouwenorganisaties.

Vrouwenorganisaties - ik noemde ze als vierde speler - kunnen een belangrijke rol spelen. Het is vandaag internationale vrouwendag, ik adviseer u komend jaar de glazen muur te bestormen. Onderschat uw invloed niet. Het maakt indruk als je de publieke tribune bevrouwt en aandacht voor Zij-aan-zij-in de Raad vraagt, concrete suggesties doet en de media interesseert.

We gaan een druk jaar tegemoet. Ik wens u veel succes.

08 mrt 01 12:30