Roermond, 8 maart 2001

Nieuw Unilin dakelement garandeert brandweerstand
van 30 en 60 minuten volgens nieuwe Europese norm

Unilin Systems NV heeft samen met Rockwool OEM het zeer stevige en brandveilige steenwol dakelement type SW-MW ontwikkeld. Uniek is de gegarandeerde brandweerstand van 30 en 60 minuten volgens de nieuwe strengere Europese brandnormering. Dankzij de vier ingebouwde langsribben kunnen met dit element zeer grote overspanningen en stabiele dakconstructies worden gerealiseerd. Verder kan het element worden geleverd met tengellatten en aan de woningzijde met een afwerking van spaanplaat, fermacell, OSB, witgelakte spaanplaat, multiplex en houten schrootjes. Voor publieke ruimtes zijn extra akoestische isolerende spaanplaten beschikbaar.

Unilin en Rockwool OEM (Original Equipment Manufacturing) zijn in 1999 gestart met de ontwikkeling van dit nieuwe brandveilige Unilin dakelement. Aanleiding voor de samenwerking tussen beide fabrikanten is de sterk groeiende vraag naar brandveilige isolatie, zeker nu de harmonisatie van de brandklassen in Europa een feit is. De nieuwe Euroklassen maken het voor ontwerpers, bouwers, opdrachtgevers en verzekeraars veel eenvoudiger om te beoordelen of producten (brand)veilig zijn. Omdat de nieuwe brandproeven veel praktijkgerichter zijn en meer informatie geven over het werkelijke brandgedrag van producten, hebben Unilin en Rockwool het nieuwe dakelement al volgens de nieuwe strengere Europese normering laten beproeven in het Brandlaboratorium van de Universiteit Gent. Met als resultaat de officiële brandattesten: beproevingsverslag nr 9295 voor 30 minuten brandweerstand en nr 9550 voor 60 minuten brandweerstand.

Unilin Systems verstrekt graag op aanvraag uitvoerige informatie over de diverse uitvoeringen van het nieuwe daksysteem en de verwerkingsvoorschriften. Op basis van concrete projectgegevens kan Unilin tevens adviseren over het meest geschikte dakelement voor een optimaal leef- en wooncomfort. Meer informatie is ook beschikbaar op de website www.unilin-systems.com (onder 'New').

Over de fabrikanten
Unilin Systems NV, met verkoop- en productievestigingen in Nederland, België en Frankrijk is Europa's grootste fabrikant van zelfdragende en isolerende dakelementen. Dankzij ruim 25 jaar ervaring en voortdurende innovatie is Unilin in staat ontwerper, bouwer, verbouwer en bewoner steeds het ideale element aan te bieden. Zelfdragende isolerende Unilin dakelementen hebben als belangrijk voordeel dat het keperwerk, de isolatie, het onderdak, de tengellatten en de binnenafwerking naar keuze in één enkele handeling gerealiseerd worden. Daardoor kan er fors gespaard worden op werkuren.

Rockwool OEM maakt deel uit van BC Dak van Rockwool Lapinus BV, de grootste steenwolfabrikant ter wereld.De afdeling OEM richt zich op de markt van industrieel afgewerkte producten. Rockwool steenwol wordt onder andere vaak toegepast als kernmateriaal in sandwichpanelen. Steenwol is brandveilig en bestand tegen temperaturen tot 1000 ºC. Bij brand komen geen rook en geen giftige gassen of brandende druppels vrij. Volgens de nieuwe Europese brandclassificatie vallen vrijwel alle Rockwool steenwol producten in de hoogste brandveiligheidsklasse (klasse A1, prEN 13501-1).

Einde bericht