FNV

Loopbaan en opleiding prioriteit bij werkende vrouwen

FNV Voorlichting - publieksinfo@fnv.nl

Als ze mogen kiezen geven werkende vrouwen in ons land de hoogste prioriteit aan loopbaanontwikkeling en opleiding. Gelijk loon en goede promotiekansen scoren eveneens hoog. Dat blijkt uit een FNV-enquête waaraan zo'n 650 werkende vrouwen deelnamen.

Opleiding, promotiekansen en hetzelfde loon als mannen in gelijksoortige functies. Dat is waar werkende vrouwen het meeste aan hechten, zo blijkt uit FNV-onderzoek.

Van de 650 deelneemsters aan de enquête - die een keuze moesten maken uit in totaal vijftien prioriteiten - was een derde geen lid van de FNV.

Uit het onderzoek blijkt dat gelijk loon bij alle leeftijdsgroepen bij de eerste drie prioriteiten staat. Dat geldt niet voor de andere twee prioriteiten: dan blijken leeftijd en levensfase toch een stempel te drukken op het belang dat aan het thema wordt gehecht.

Bij de oudste leeftijdsgroep (55+) kwam een goed pensioen als nummer één uit de bus. De jongste groep, de 15 tot 25-jarigen, vindt bestrijding van seksuele intimidatie het belangrijkste. Bijna de helft van deze leeftijdsgroep geeft dit aan.

Het belang van kinderopvang wordt vooral door de 25 tot 35-jarigen hoog gewaardeerd (prioriteit nummer 2).Terwijl de zeggenschap over werktijden juist bij de 35 tot 45-jarigen hoog in het vaandel staat.

Ook het aantal uren dat men werkt kleurt de voorkeur. Zo vinden de kleinere deeltijders (12 tot 20 uur) de zeggenschap over werktijden het belangrijkste, terwijl ze kinderopvang nummer 2 geven. Loopbaanontwikkeling is bij de voltijders en grotere deeltijders duidelijk veel populairder.

Deelname aan het onderzoek was mogelijk via de nieuwsbrief FNV Vrouwen Nieuws en de FNV-site. De enquête maakt deel uit van het wereldwijde onderzoek 'Ask a working woman' onder auspiciën van het IVVV, het Internationaal Verbond van Vrije Vakverenigingen, onder werkende vrouwen in twintig landen. De resultaten uit de andere landen worden eind maart bekend gemaakt.

Vandaag werd ook bekend dat het aantal vrouwelijke leden van de FNV het afgelopen jaar met 1600 (0,3 procent) toenam. Op 1 januari 2001 zijn 339.174 vrouwen lid van Nederlands grootste vakcentrale die een totaal heeft van 1.226.566 leden. Dat blijkt uit de jaarlijkse 8 maart enquête ter gelegenheid van internationale vrouwendag.

Het aantal vrouwen binnen de FNV stijgt al jaren, zij het dat het de laatste jaren iets minder onstuimig gaat. Was het aandeel van vrouwen in 1992 nog 21 procent, in 2001 staat de teller op 28 procent. Grootste stijger in die periode was ABVAKABO met 10 procent meer vrouwelijke leden. Hoge percentages aangesloten vrouwen kennen vooral de Kappersbond (96 procent) en de onderwijsbond AOb (55 procent).

Ook de invloed van vrouwen nam toe. Het aantal bezoldigde vrouwelijke bestuurders bij vakcentrale en bonden nam met één procent toe tot 31 procent. De afspiegeling van vrouwen binnen bondsraden, de parlementen van de aangesloten bonden, blijft daarbij achter. Toch is ook daar in het afgelopen jaar sprake van een toename van vrouwen: van 14,6 procent naar 17,9 procent.

8 maart 2001

Het laatste nieuws van de FNV vindt u elke dag op http://www.fnv.nl/nieuws. Meer weten over de Tijd campagne van de FNV?
Check: http://www.fnv.nl/tijd.