Provincie Zuid-Holland

5-03-2001

Uitreiking jeugdvisie bestemming toekomst

Op 8 maart 2001 om 16.00 uur wordt in Gouda in Fasehuis Arabella van Bureau Jeugdzorg Midden-Holland/Rotterdam het eerste exemplaar van 'Bestemming Toekomst' uitgereikt door gedeputeerde Edit Hallensleben. Deze populaire versie van de provinciale beleidsvisie jeugd 2001-2004 wordt aan jongeren overhandigd.

De provinciale beleidsvisie jeugd 2001-2004 is in december vastgesteld door Provinciale Staten. Deze beleidsvisie bevat de doelen waar de provincie de komende jaren aan wil werken. Jaarlijks worden de doelen vertaald naar concrete actiepunten en aangepast aan de specifieke regionale situatie. Dit alles vindt plaats in nauwe samenspraak met lokale overheden en partners in de jeugdhulpverlening, jeugdbescherming, jeugd geestelijke gezondheidszorg, onderwijs, gezondheidszorg, jeugdwerk, maatschappelijk werk, politie enz. Overigens betreft het provinciale beleid de jeugdzorg in de provincie exclusief de stadsregio's Haaglanden en Rotterdam e.o.

Meer dan voorheen baseert de provincie haar jeugdbeleid op de Rechten van het Kind. De provincie vindt het belangrijk dat jongeren (en hun opvoeders) meer betrokken worden bij beleidszaken die hen nadrukkelijk aangaan. Dit past ook in de afspraken die er gemaakt zijn tussen rijk, provincies en gemeenten in het kader van Jeugdbeleid in Ba(la)ns, waarbij de betrokkenheid van jongeren een belangrijk uitgangspunt is.

Jongeren hebben meegewerkt aan deze populaire versie. Een groep jongeren waarmee de provincie in het afgelopen jaar gesprekken heeft gevoerd om hun mening te horen over een aantal thema's, is geraadpleegd. Hun bijdrage heeft geleid tot een meer toegankelijke, makkelijk leesbare uitgave in de vorm van een tijdschrift.

De provincie zal in 2001 verder gaan op deze weg en zoekt naar wegen om jongeren vaker mee te laten denken over provinciale beleidsthema's die voor hen van belang zijn. Op 20 maart vindt hiertoe een startbijeenkomst plaats in het provinciehuis om dit met jongeren verder uit te werken. De jongeren kiezen dan zelf welke provinciale thema's zij in 2001 bij de kop willen pakken