Universiteit van Amsterdam



UvA Agenda




Titel The phosphoketonase pathway in Lactobacillus pentosus
Datum donderdag 08-03-2001
Tijd 12:00 uur

Promovendus mw. C.C. Posthuma

Promotor prof. dr. P.H. Pouwels

Melkzuurbacteriën zijn voor ons onschadelijk en van belang bij de productie van yoghurt, kaas, wijn, zuurkool en worst. De promovenda bekeek hoe twee verschillende typen suikers door melkzuurbacteriën worden opgenomen en verwerkt. Het gaat om suikers van het type hexose en pentose, met respectievelijk zes en vijf koolstofbouwstenen. Afhankelijk van het type worden deze suikers, na uit de omgeving opgenomen te zijn, langs twee routes verwerkt door de melkzuurbacteriën. De hexose wordt in een aantal stappen via de zogenoemde Embden-Meyerhoff-Parnas route afgebroken tot lactaat (melkzuur) waarbij energie vrijkomt. Pentose wordt met behulp van het enzym fosfoketalase afgebroken tot melkzuur waarbij azijnzuur, koolzuurgas en energie vrijkomt. Als beide suikers worden aangeboden, dan richt de melkzuurbacterie zich volledig op hexose. De verwerking van pentose met fosfoketalase wordt stopgezet. Dit onderdrukken van een route heet katabolierepressie. De promovenda onderzocht de stukken DNA die een rol spelen bij deze katabolierepressie. Ook de bacterie Sinechocystis werd onderzocht. Deze bacterie bevat een sterk op fosfoketalase gelijkend enzym. De functie hiervan kon echter niet worden opgehelderd.

Locatie

Aula van de UvA, Singel 411 (hoek Spui) te Amsterdam. De parkeermogelijkheden in de naaste omgeving zijn zeer beperkt. Vanaf het Centraal Station is de Aula te bereiken met tramlijnen 1, 2 en 5, halte Spui.

Toegang

Vrij

.. webmaster@uva.nl
Bron: UvA Agenda