Persbericht

Psy, tijdschrift over de geestelijke gezondheidszorg Verschijningsdatum 8 maart 2001

Lees in Psy 3 over de volgende onderwerpen:

Schimmigheid rond wachtlijstgelden

Tot op het laatste nippertje hebben instellingen in geestelijke gezondheidszorg plannen ingediend om de wachtlijsten te bestrijden. Maar het is een schimmige exercitie geworden. Zo is nog steeds onbekend hoe lang de wachtlijsten in de ggz feitelijk zijn. Welke regelingen van toepassing zijn op de plannen was evenzeer de vraag. Bovendien weet niemand hoeveel geld minister Borst uiteindelijk weet weg te slepen bij collega Zalm.

Rechtsongelijkheid bij dwangbehandeling

Wie onder dwang is opgenomen kan verdere behandeling weigeren. Alleen als er direct gevaar is mag de kliniek een patiënt onder dwang medicatie geven. Het komt regelmatig voor dat patiënten eerst bij de klachtencommissie en daarna bij de rechter in verweer gaan tegen dwangbehandeling. In de praktijk blijkt dat rechters in den lande verschillend oordelen over de noodzaak tot dwangbehandeling. Dat leidt tot rechtsongelijkheid. Jurisprudentie moet dat voorkomen. De eerste stap daartoe wordt nu gezet.

Aansprakelijkheid psychiatrie wordt onderschat

Steeds vaker worden psychiatrische instellingen financieel verantwoordelijk gesteld voor de schade die hun patiënten aanrichten. Twee recente gevallen tonen aan dat de 'claimcultuur' nu ook begint door te dringen tot de geestelijke gezondheidszorg. Psychiater/jurist Rembrandt Zuijderhoudt denkt dat de instellingen nog niet beseffen welke gevolgen dit kan hebben. Gaan ze op den duur 'risicovolle patiënten' buiten de deur houden?

Moeders struikelen van crisis naar crisis

Onderzoek in de regio Apeldoorn wees uit dat vrouwen met kinderen die hulp zoeken gemiddeld zes verschillende problemen het hoofd moeten bieden en bij vier hulpverleningsinstellingen terechtkomen. Er wordt langs elkaar heen gewerkt, doorgeschoven en de vrouweelijke cliënten worden niet zelden omschreven als 'hopeloze gevallen'. Van de 46 bestudeerde casussen, waren er 34 vastgelopen en voortijdig afgebroken. Nu is men bezig een gezamenlijk team op te zetten om de vrouwen met meer succes te kunnen helpen.

Lees verder in deze Psy:

Interview met Henk Rigter, directeur van het Trimbos-instituut

Tbs-inrichtingen onder regie van geestelijke gezondheidszorg?

Historie: homoseksualiteit van zonde naar misdrijf en van stoornis naar genoegen

Actueel nieuws, recensies, bijeenkomsten en nieuwe uitgaven.

Nummers van Psy kunnen worden aangevraagd bij de redactie. Telefoon: 030/2874020
E-mail: psy@ggznederland.nl