CAMPINA MELKUNIE
http://www.campina.nl

Ledenbijeenkomsten Campina Melkunie gaan niet door

Maatregelen ter voorkoming van besmetting Mond en Klauwzeer

Ledenbijeenkomsten Campina Melkunie gaan niet door

Campina Melkunie heeft de afdelingsvergaderingen van dit voorjaar afgelast. De vergaderingen met de leden van de zuivelcoöperatie, die traditioneel in maart en april plaatsvinden, gaan niet door om het risico van een uitbraak van Mond- en Klauwzeer (MKZ) te beperken.

MKZ is een zeer besmettelijke dierziekte die ook door transportmiddelen en personenverkeer kan worden overgebracht. Om geen onnodige risico's te lopen heeft het bestuur van Campina Melkunie besloten om de vergaderingen af te gelasten.

Op de voorjaars-afdelingsvergaderingen, 58 in getal, bespreken de leden van de coöperatie normaalgesproken de melkprijs en de financiële gang van zaken in het bedrijf van het afgelopen jaar. Gemiddeld bezoekt ongeveer 50 procent van alle leden (7.500) de vergaderingen. Campina Melkunie zal nu via andere middelen, onder andere het ledenblad CM Actueel, zoveel mogelijk de discussie met de leden mogelijk maken. 'Ledenbetrokkenheid blijft voor onze coöperatie van levensbelang', aldus voorzitter J. Loonen.

De kringvergaderingen met het bestuurlijke kader van de coöperatie, die waren gepland voorafgaand aan de afdelingsvergaderingen, worden verschoven naar een later tijdstip. De ledenraad, het hoogste bestuurlijke orgaan van de coöperatie, gaat door op de geplande datum van 16 mei a.s.

Campina Melkunie heeft, evenals andere zuivelondernemingen, ook bij het transport van boerderijen naar haar fabrieken, maatregelen genomen. De zogenoemde RMO (Rijdende Melk Ontvangst)-vrachtauto's worden door de chauffeur ontsmet bij het verlaten van elke boerderij waar melk is opgehaald. De RMO's worden ook ontsmet bij aankomst op het fabrieksterrein; dit geldt tevens voor alle transport tussen vestigingen van Campina Melkunie.

Deze maatregel brengt aanzienlijke kosten met zich mee, onder andere omdat als gevolg van het extra tijdsbeslag ritschema's moeten worden aangepast. Voor de chauffeurs en de melkveehouders brengt het overlast met zich mee. Campina Melkunie gaat ervan uit dat deze voorzorgsmaatregelen nog enige tijd van kracht moeten blijven, vooral gezien de ontwikkelingen in Groot Brittannië.

Zaltbommel, 9 maart 2001