Digitale Gemeente Houten

Visie van GroenLinks op de kansen van nieuw Houtense college

vrijdag 9 maart 2001 - Bron: GroenLinks

De brokstukken zijn gelijmd. Het zal niet veel Houtenaren zijn ontgaan: Houten heeft een nieuw college van B. en W. Nadat het vorige college van Houtens Belang, CDA en VVD vanwege verstoorde verhoudingen vorige maand was opgestapt lijkt het, met de PvdA als vierde partij, gelukt de brokstukken weer te lijmen. Het nieuwe college wil, volgens de nieuwe fractievoorzitter van de PvdA een eind maken aan de verziekte bestuurscultuur en in een verklaring van de nieuwe wethouder Makkinga werd namens het hele nieuwe college aangegeven dat er een echte trendbreuk komt: alle ramen en deuren gaan nu wijd open.

De verwachtingen zijn hoog gespannen. Vanaf nu zal het college heel goed gaan luisteren; er zal echt rekening worden gehouden met de rest van de gemeenteraad en (eindelijk) ook met de inwoners. In deze nieuwe ronde wil men alle nieuwe kansen met beide handen aangrijpen! GroenLinks heeft deze boodschap met instemming aangehoord. Vaak en hartstochtelijk heeft met name onze fractie de laatste drie jaren gepleit voor die nieuwe bestuurscultuur: open en democratisch. Wij hebben nooit begrepen waarom de Houtense inwoners door Houtens Belang, CDA en VVD nauwelijks serieus genomen zijn.
Een nieuwe ronde dus, met nieuwe kansen, zo lijkt het. Veel inwoners zullen blij zijn als Houten eindelijk een gemeentebestuur krijgt dat er in slaagt om daadkrachtig en zelfverzekerd orde op zaken te stellen. Dus geen dure blunders, geen gedoe in achterkamertjes, geen gezwartepiet en geen minachting van de inwoners meer. Daar zal elke inwoner warm voor lopen!

Toch knaagt de twijfel..
Heel graag had GroenLinks dan ook naar aanleiding van het bovenstaande in de gemeenteraadsvergadering van 6 maart een positief verhaal gehouden. Maar helaas; er is dan wel een nieuwe ronde, maar hoe het met die kansen zit, daar hebben we ernstige twijfels bij. GroenLinks heeft de gang van zaken geanalyseerd en op grond daarvan zijn we een stuk minder optimistisch geworden. Net als alle andere oppositiepartijen overigens die, tot grote teleurstelling van het nieuwe college, uiteindelijk ook tegen de benoeming van de nieuwe wethouders stemden.
Wat is er namelijk aan de hand?

Een nadere analyse:

- Het feit dat drie van de vier nieuwe collegepartijen jarenlang zonder merkbare tegenzin in die oude zieke bestuurscultuur hebben gefunctioneerd maakt een echte breuk met het verleden bepaald niet geloofwaardig.. Het veranderen van gedrag dat gedurende vele jaren is ingesleten gaat heel wat minder eenvoudig dan het uittrekken van je jas als de zon gaat schijnen. Van de collegepartijen kon op 6 maart dan ook niemand aangeven hoe deze trendbreuk concreet zal worden ingevuld

- Nog maar enkele weken geleden verklaarden bepaalde collegepartijen samen niet meer door één deur te kunnen. En andere partijen beweerden dat zij tegen uitbreiding waren van het college met niet-collegepartijen. De nu tot stand gekomen uitbreiding van de oude coalitie met een oud-oppositiepartij is in dat licht bezien niet erg vertrouwenwekkend.

- Het coalitieoverleg dat geleid heeft tot dit college was bepaald geen voorbeeld van een trendbreuk. Het bevatte nogal wat achterkamertjesgedoe waarbij meerdere partijen op een merkwaardige partijen werden afgeserveerd. Daarnaast schroomden sommige partijen er niet voor om terug te komen op eerdere afspraken als de weg naar het pluche versperd dreigde te raken.

- De verguisde ex-wethouder Teeuwen, die nu weer in de raadsfractie van de coalitiepartij VVD zit, heeft inmiddels via de pers fors om zich heen geslagen. Vroegere collega-wethouders, de gemeentesecretaris en het ambtelijk apparaat kregen nogal wat klappen te verduren. Of de uitlatingen van Teeuwen nu terecht of niet terecht zijn; het nieuwe college zal deze knuppel in het hoenderhok nauwelijks als steun in de rug hebben ervaren.

- Het ambitieuze collegeprogramma is weliswaar door alle collegepartijen en overigens ook door de fractie van GroenLinks ondersteund, maar nog niet doorgerekend. De kans is groot dat met name VVD en PvdA hier nog bonje over krijgen. De PvdA zal koste wat het kost de nieuwe plannen willen realiseren, maar de VVD zal ongetwijfeld de daarmee gepaard gaande groei van de gemeentelijke uitgaven willen indammen. Dat dit nog niet goed is geregeld tikt als een tijdbom onder de stoelen van de betreffende wethouders.

- Daarnaast kunnen de oude coalitiepartijen, Houtens Belang, CDA en VVD hun slecht functioneren gedurende de afgelopen jaren (dank zij het nieuwe college) heel goed camoufleren. Zelfs als het nieuwe collegeprogramma niet of maar ten dele wordt gerealiseerd. Immers; ondanks de goede bedoelingen en de nieuwe start zullen Houtens Belang, CDA en VVD over een jaar kunnen zeggen dat het vanwege de reeds aangegane verplichtingen ten opzichte van externe partners en vanwege het gebrek aan ambtelijke menskracht niet mogelijk is om in slechts één jaar het programma uit te voeren. Maar als de Houtense inwoners ons bij de verkiezingen nog eens vier jaar hun steun willen geven dan Ook de PvdA zal daar dan proberen mee weg te komen. PvdA wethouder Makkinga heeft inmiddels al aan inwoners die hem aanspraken op de nieuwe bestuurscultuur laten weten dat er de eerste twee maanden nog niets veranderd. In ieder geval niet op het gebied van Ruimtelijke Ordening van collega Lubberdink. Daar gaan we dus weer..

Geen woorden maar daden.
Er zit nu een college dat voor van alles en nog wat kan worden versleten, behalve dan voor een echte trendbreuk. En dat is vooral spijtig omdat er wel degelijk mogelijkheden waren om tot een geheel ander college te komen! Wel een nieuwe ronde dus, maar helaas een gemiste kans. Dat is de uiteindelijke afweging van de fractie van GroenLinks.
Wat betreft het collegeprogramma valt onze uiteindelijke afweging enigszins anders uit: GroenLinks wil het collegeprogramma, gezien de inhoud positief beoordelen. Waarbij we het college uitnodigen om waar te maken wat er staat. We zullen derhalve, als het gaat om haar programma het college beoordelen op de wijze waarop de mooie woorden in daden worden omgezet. GroenLinks is van mening dat Houtens Belang, CDA, VVD en PvdA dat aan de Houtense inwoners verplicht zijn!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2001 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).