Gemeente Utrecht

COLLEGE KENT SUBSIDIES TOE UIT FONDS SOCIALE INTEGRATIE

Het college van burgemeester en wethouders heeft, mede op advies van een externe beoordelingscommissie, besloten aan onderstaande initiatieven een subsidie toe te kennen uit het fonds Sociale Integratie. De gemeente geeft subsidies uit het fonds Sociale Integratie aan organisaties en mensen die zich inzetten om van Utrecht hun eigen stad te maken. Jaarlijks is twee miljoen gulden beschikbaar voor vernieuwende, creatieve projecten die gericht zijn op de leefbaarheid in de wijken en het bevorderen van integratie van mensen uit verschillende culturen in de Utrechtse samenleving. Subsidies kunnen het gehele jaar aangevraagd worden.

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten uit het fonds Sociale Integratie de volgende aanvragen te honoreren:

Cultuur: in totaal: NLG 126.725

a. Het Wilde Westen - organisatie activiteiten kunst en cultuur -

Stichting Het Wilde Westen ontwikkelt culturele activiteiten voor bewoners en kunstenaars in de wijk Oog en Al. De stichting is een broedplaats van nieuwe culturele initiatieven. Zij heeft een intermediaire en coördinerende functie in het verzorgen van een uitgebreid aanbod, gericht op de verschillende leeftijdsgroepen. Belangrijk voor de manier van werken is de functie van kunstmakelaar. Deze is als inwoner van de wijk nauw betrokken bij actuele gebeurtenissen en kan daar vanuit de stichting op inspelen. De kunstmakelaar neemt initiatieven op het terrein van kunst en cultuur en verbindt deze met kunstenaars, (organisaties van) wijkbewoners, scholen en vroeg- en buitenschoolse opvang, het asielzoekerscentrum in de wijk, kunstinstellingen, enz. Het college honoreert de aanvraag voor het eerste jaar met NLG 45.725.

b. Stichting STOUT - interactieve jeugdtheaterproductie `6 Pack' -

De jeugdvoorstelling `6 Pack' gaat over `de ontsnappingswegen aan het verleidelijke pad der ontsporing'. STOUT werkt vraaggestuurd door naar jongeren, hun opvoeders en scholen te luisteren. Vast staan de thematiek en de manier waarop de interactieve voorstelling tot stand moet komen. De thematiek van de voorstelling is de overwegende negatieve beeldvorming die veel Marokkaanse jongens aankleeft. Dit heeft zijn weerslag, niet alleen op de Marokkaanse gemeenschappen, maar ook op het grootste deel van de in Nederland aanwezige allochtonen en uiteindelijk op de gehele samenleving. Dit erkennen en bespreekbaar maken is een belangrijke stap in het emancipatieproces. Verengt tot de voorstelling `6 Pack' zijn de vragen: hoe ervaren brugklassers hun leeftijdgenoten die hun een slechte naam bezorgen; hoe gaan brugklassers om met dat groepje dat het voor hen verkloot; hoe blijven zij weerbaar tegen de verlokkingen van het kwaad; hoe vinden zij dat ouders en samenleving moeten reageren op dreigende ontsporing; hoe is de kloof tussen enerzijds thuis en familie en anderzijds straat en school te overbruggen? Het college honoreert de aanvraag van STOUT met een bijdrage van NLG 35.000.

c. Centraal Museum - `1000 markten in Utrecht' -

Het Centraal Museum heeft de ambitie om een museum te zijn voor de gehele bevolking. Geconstateerd wordt dat nog steeds te weinig `nieuwe Nederlanders' het museum bezoeken. In het tentoonstellingenbeleid 2001 is een historische tentoonstelling `1000 Jaar Markten in Utrecht' geprogrammeerd. Deze heeft het in zich om zowel nieuw autochtoon als allochtoon publiek voor het museum te werven en speelt een rol bij de verdere integratie van het museum in de samenleving.

De tentoonstelling biedt een overzicht van de ontstaansgeschiedenis van de markt, waarbij de ontmoetingsfunctie zal worden belicht, meer nog dan de economische functie. Het Centraal Museum gaat werken met een outreachende publiekswervingmethode. Deze methodiek houdt onder andere in dat `medewerkers' de wijken in gaan om potentiële bezoekers het Centraal Museum te leren kennen. De tentoonstelling vindt plaats van maart tot juni 2001. De totale kosten van dit project bedragen NLG 135.000 waarvan door het college NLG 46.000 beschikbaar gesteld wordt uit het fonds Sociale Integratie.

Onderwijs: in totaal: NLG 59.985

d. Het Muziekatelier - project `Muziek in de klas' -

Het pilotproject `Muziek in de klas' van `Het Muziekatelier' wil kinderen van 4 verschillende basisscholen (openbaar, protestant, katholiek, islamitisch) laten deelnemen aan een interculturele muzikale activiteit. Door muziek voelen de kinderen zich verbonden, heeft ieder het recht mee te doen, de plicht zijn partij te spelen én stil te zijn als een ander aan de beurt is. De resultaten van deze pilot worden beschikbaar gesteld aan het basisonderwijs. Het college heeft voor dit initiatief NLG 20.785 toegekend.

e. Hogeschool van Utrecht - Full Color Utrecht -

De Hogeschool van Utrecht wil in een regionale pilot op een eigentijdse manier allochtone jongeren werven voor het beroep van leraar. Onderdeel hiervan is de ontwikkeling van een videoproject waarin participatie van de doelgroep - zowel allochtone als autochtone Utrechtse leerlingen en studenten van de lerarenopleiding - een belangrijk kenmerk is. De productie wordt ontwikkeld in samenwerking met TV Utrecht. Het college stelt aan de Hogeschool van Utrecht NLG 35.700 beschikbaar wat 1/3 is van de begroting van het project.

f. Spectrum College Vader Rijn - 2 X excursie `educatieve integratie'
-
Het Vader Rijn College kent een uitgebreid mentoraat, waarin leerlingen intensief begeleid worden wat betreft school, toekomst en persoonlijke ontwikkeling. Onderdeel daarvan is het leren dragen van eigen verantwoordelijkheid en het kunnen zorgen voor anderen. Met name dat laatste aspect krijgt vorm in het begeleiden van jongere kinderen van de basisschool en het verantwoordelijk zijn voor deze kinderen tijdens een excursie. Een bijzonder aspect van dit project is dat het vmbo-leerlingen betreft van zeer gemengde culturele achtergrond, waar verantwoordelijkheid en zorg voor anderen verschillend worden beleefd. Het uitvoeren en nabespreken van deze activiteiten geeft zeer goede aanknopingspunten voor reflectie op eigen en gemeenschappelijk gedrag. Het college honoreert het gevraagde bedrag van NLG 3.500.

Zorg/vrijwilligerswerk: in totaal: NLG 7.455

g. STADE 55+ - stadsdebat `de rechten van de mantelzorger' -

Het Stedelijk Overleg Mantelzorg heeft in het kader van een landelijke dag het stadsdebat `De rechten van de mantelzorger' geïnitieerd. Het onderwerp van debat betrof verbetering van de positie van de mantelzorger. Uitkomsten van het debat zet het Stedelijk Overleg Mantelzorg om in een actieplan, om de lokale aanpak vaart te kunnen geven. Het college stelt aan Stade 55+ NLG 7.455 beschikbaar.

Welzijn: in totaal: NLG 3.150

h. Mevrouw Ineke Span - contactgroep voor vrouwen -

De aanvraag behelst de kosten voor het opstarten van een eerste serie bijeenkomsten van vrouwen die in hun eentje kinderen opvoeden in Utrecht-West. In deze groep kunnen zij leren van ervaringen van anderen en hun behoeften vertalen in concrete acties. Het project duurt twee jaar. Na het eerste jaar vervalt de begeleiding en de groep draait dan op eigen kracht. Bij gebleken succes wordt het project voortgezet onder verantwoordelijkheid van het buurthuis Rosa van de Stichting Welzijn West. Het college draagt NLG 3.150 bij.

Utrecht, 9 maart 2001