Werk aan een baan en volg de opleiding voor ecologisch groenbeheer: Kom naar de informatiemiddag op vrijdag 9 maart!

"GROEN HANDWERK MET MEERWAARDE"

Vanaf 1 april dit jaar start op Fort bij Vechten te Bunnik een nieuwe opleiding, waarmee baanlozen, arbeidsgehandicapten en herintreders een nieuwe carrière kunnen beginnen. Ook bedrijven, werkenden en particulieren kunnen (delen van) de cursus volgen. Op verschillende plaatsen in het land is het mogelijk te werken en te leren in natuurvriendelijk beheerd groen. Het gaat hier om de opleiding Ecologisch Groenbeheer. De cursist leert vier dagen per week alles over ecologisch groenbeheer en kan met deze kennis uiteindelijk de stap nemen naar een betaalde baan.

Werken in en aan de natuur
Organisator achter deze cursus is Martin Vastenhout, in dienst bij Nieuwland Opleidingen en werkzaam op Fort bij Vechten. Hij zegt: "Het is echt groenwerk met meerwaarde. Geschikt voor mensen die aan de slag willen in het inspirerende vakgebied van het natuurvriendelijke beheer. Mensen die er lang uit zijn of weer aan de slag willen als de kinderen groter zijn en vooral mensen met een uitkering (bijstand, WW of WAO) zijn kansrijk om de opleiding te kunnen volgen". "In Nederland wordt de werkdruk steeds hoger, met de kans tot 'opbranden'. Niet iedereen wil met het hoofd werken. Tegelijkertijd wordt er veel gepraat over milieu en natuurbehoud, zonder dat de BV Nederland er geld voor over heeft. Maar het ontbreekt soms ook aan kennis. Wij kunnen hier een nieuw carrière perspectief bieden. Van een uitkering, in de WAO of zonder werk, via de springplank van gesubsidieerde arbeid weer aan de slag. En tegelijkertijd werken in en aan de natuur. Wat wil je nog meer?".

Op veel locaties natuur opsnuiven
Dit jaar wordt de opleiding gegeven op verschillende plaatsen in het land. Belangstellenden kunnen vaak voor een deel van deze cursus terecht in de eigen regio. Het gaat hierbij om werkploegen in Amsterdam, Utrecht, Den Bosch Eindhoven, Rotterdam, Amersfoort, Hilversum, Ede Wageningen en de omgeving van Arnhem Nijmegen. Het veldwerk loopt uiteen van Landgoed Amelisweerd tot Amsterdam-Noord, van werken in rietlanden, op forten, in heemtuinen tot werken op milieu-educatiecentra. Drie dagen in de week wordt er gewerkt (praktijk), één dag in de week wordt er geleerd (theorie) en één dag in de week zijn de cursisten vrij. De opleiding is vooral geschikt voor personen met een MBO of HBO achtergrond, ook (gedeeltelijk) arbeidsongeschikten kunnen in het kader van de reintegratie naar de arbeidsmarkt bij de uitkeringsinstantie toestemming aanvragen. De opleiding duurt een jaar, waarbij het eind vooral in het teken staat van het zoeken naar werk. Maar het is ook mogelijk om extra werkervaring op te doen in een gesubsidieerde baan (tenminste een jaar).

Successen van oud-deelnemers
Martin Vastenhout: "De opleiding heeft succes. Wij kunnen mensen uit de uitkering, ziektewet of WAO halen. Zo raakte Karel (30) na problemen op het werk in de ziektewet; echt in de knoop en ziek thuis. Hij volgde de cursus in 1999 en had een tijdje een gesubsidieerde baan. Hij kreeg een contract bij een groot hoveniersbedrijf en heeft afgelopen zomer het dak van het Nederlands Paviljoen op de Wereldtentoonstelling in Hannover onderhouden. Binnenkort krijgt hij een vaste aanstelling. Een ander voorbeeld is Marian (51). Niet tevreden op het werk, problemen en uiteindelijk ziek thuis. Komt bij ons voor advies, waarbij haar talent voor het ontwerpen van tuinen opvallend is. Verleden jaar volgde ook zij de cursus Ecologisch Groenbeheer en maakt binnenkort samen met haar dochter en onder onze begeleiding de stap naar een eigen bedrijf. Karel en Marian zijn twee van de twintig mensen die inmiddels via de cursus Ecologisch Groenbeheer een nieuwe carrière in de natuur zijn begonnen."

De opleiding valt onder de Leer-Werkcentra van Nieuwland Opleidingen, onder andere actief op Fort bij Vechten (Marsdijk 2, 3981 HE Bunnik, tel. 030 65 65 285).

Belangstellenden voor de opleiding kunnen naar de informatiemiddag op Fort bij Vechten komen op vrijdag 9 maart om 10 uur of bellen voor meer informatie en vragen naar Valentin Herrera of Martin Vastenhout.