Gemeente Capelle a/d IJssel

Certificaat Politiekeurmerk Veilig Wonen voor Paradijssel

Aanstaande zaterdag 10 maart overhandigt mevrouw J.J. van Doorne, burgemeester van Capelle aan den IJssel, samen met de heer G.J. Hekkert, inspecteur van politie Rotterdam-Rijnmond District Oost, aan een bewoner van de wijk Paradijssel in Capelle aan den IJssel symbolisch het certificaat Nieuwbouw. Het certificaat geeft aan dat de woning en buurt voldoen aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Politiekeurmerk Veilig Wonen
Het Politiekeurmerk heeft tot doel: het wonen een stuk veiliger te maken. Wie in een woning of buurt met dit Keurmerk woont, kan er op rekenen dat de kans op vandalisme, inbraak en andere misdrijven tot een minimum beperkt blijft. Zo is er bijvoorbeeld voor goede openbare verlichting gezorgd. Zijn hoge struiken en heggen uit den boze en zijn onoverzichtelijke situaties zo veel mogelijk vermeden. Parkeerplaatsen liggen in het zicht van de woningen. Geen enge donkere plekken enzovoorts. Als er achterpaden zijn, moeten deze een bepaalde breedte hebben. Verder zijn de woningen voorzien van goedgekeurd en getest hang- en sluitwerk.

Het Politiekeurmerk bestaat uit een eisenpakket dat vanaf het begin van de planontwikkeling voor de wijk als leidraad moet worden gebruikt. De ervaring van de politie en de uitkomsten van criminaliteitsonderzoek zijn in dit eisenpakket verwerkt en toegespitst op het ontwikkelings- en bouwproces.

228 woningen
Paradijssel is een nieuwbouwwijk in Capelle aan den IJssel, bestaande uit 228 woningen. De hele wijk voldoet aan de eisen die het Politiekeurmerk Nieuwbouw stelt. Omdat de wijk Paradijssel bijna voltooid is, worden nu de certificaten aan de bewoners uitgereikt. Het gehele proces is door bouwplanadviseurs van de politie begeleid.
Bovendien is alles door een onafhankelijk keuringsbureau gekeurd.

Enige tijd geleden heeft het NIPO onderzoek gedaan onder de eerste keurmerkwijken in Nederland. De resultaten van deze enquête waren opmerkelijk positief, ruim 90% van de ondervraagden vindt dat het Politiekeurmerk voor een veiliger gevoel zorgt. Driekwart van de geënquêteerden zou na eventuele verhuizing weer willen wonen in een woning met het keurmerk. Het inbraakrisico daalde in deze wijken met maar liefst 90%. Een extra voordeel is, dat bewoners met het certificaat vaak korting kunnen bedingen bij het afsluiten van een inboedelverzekering.