Politiebericht Friesland: Fryslân 10-03-2001
Politieberichten van 9/3 (13.00) t/m 10/3 (13.00)

Bolsward: raam vernield
Tussen donderdag en vrijdagmiddag is een thermopane ruit vernield van de kantine van een voetbalvereniging aan het Bolwerkplein. Het betreft een raam van 0.70 x 1.60 centimeter. De ruit was ingegooid met een stoeptegel. De schade bedraagt ongeveer 500 gulden. Er was niets ontvreemd. Aangifte is gedaan door een 59-jarige inwoner van Bolsward.

Leeuwarden: projector ontvreemd
Uit een pand aan de mr. P.J. Troelstraweg is tussen donderdagavond en vrijdagochtend een projector ontvreemd, die was bevestigd aan het plafond. Men kwam binnen door een raam in te slaan. De waarde van de projector bedraagt circa 10.000 gulden. De technische recherche zal een onderzoek instellen. Aangifte is gedaan door een 48-jarige inwoner van Drachten.

Leeuwarden: verkeerscontrole
Vrijdag tussen 14.00 en 20.00 uur zijn in Leeuwarden diverse verkeerscontroles gehouden. In de binnenstad zijn 48 bekeuringen uitgedeeld omdat geparkeerd werd op vergunninghoudersplaatsen. Eveneens zijn 28 fietsers bekeurd omdat zij geen verlichting voerden. Een persoon werd bekeurd omdat hij niet stopte voor een spoorwegovergang.

Leeuwarden: diefstal laptop
Vrijdag tussen 11.45 uur en 13.40 uur is een laptop ter waarde van 7000 gulden ontvreemd uit een pand aan het Gouverneursplein. De laptop stond in een kantoorruimte op de tweede verdieping. Aangifte is gedaan door een 53-jarige inwoner van Opeinde.

Waskemeer: aanrijding met letsel
Vrijdag omstreeks 14.00 uur reed een 69-jarige automobilist uit Heerenveen over de Compagnonsweg, komende uit de richting van Haulerwijk, gaande in de richting van Waskemeer. Bij de kruising met de mr. Van Hasseltweg Bakkeveensterweg verleende de Heerenvener geen voorrang aan een 34-jarige automobiliste uit De Wilp, die van rechts over de Bakkeveensterweg de genoemde kruising op reed. De vrouw is met nekklachten overgebracht naar het ziekenhuis, haar auto is afgesleept.

Leeuwarden; winkeldief aangehouden
Vrijdag omstreeks 15.35 werd een 31-jarige inwoner van Grou aangehouden in een winkel aan de Nieuwestad. Getuigen hadden gezien dat hij een jas uit de winkel had meegenomen en zonder te betalen de zaak wilde verlaten. De verdachte kreeg een dagvaarding met een transactievoorstel van 410 gulden mee en werd om 19.45 uur weer heengezonden.

Heerenveen: zakelijk geschil
Vrijdagmiddag had een 20-jarige inwoner van Drachten geen begrip voor het feit dat zijn crossmotor nog niet gerepareerd was. De reparatie door een 28-jarige inwoner van Heerenveen, die een bedrijf heeft aan de IJzerweg, was uitgesteld omdat het bestellen van de onderdelen niet wilde lukken. De Drachtster heeft hierop, samen met zijn 49-jarige vader, eveneens afkomstig uit Drachten, de Heerenvener op de grond gegooid en hem geslagen en geschopt. Een getuige heeft de politie gebeld. Het slachtoffer is met letsel aam het hoofd, armen en rug per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Heerenveen: rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 20.15 werd een 35-jarige automobilist uit Heerenveen aangehouden op de Haskeruitgang. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 425 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur.

Harlingen: man aangehouden
Vrijdagavond wilde een 36-jarige inwoner van Harlingen een ambulance voor zijn vrouw. Toen de meldkamer van de politie Friesland hem informeerde dat hij eerst een huisarts moest raadplegen, ging hij naar het ziekenhuis in Harlingen om zelf de ambulance te regelen. Om zijn vraag kracht bij te zetten vernielde hij bij de balie een monitor, bedreigde hij het aanwezige personeel en dreigde met zijn auto door de pui te rijden. Nadat hij terugreed naar zijn woning aan de Willem Lodewijkstraat is hij daar aangehouden. Hier beledigde hij de politie. Tevens bleek hij te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 405 ug/l. De man zal worden gehoord voor het rijden onder invloed, het vernielen van de monitor, het beledigen van het ziekenhuispersoneel en van de politie. Zijn vrouw was ondertussen per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Het personeel van het ziekenhuis in Harlingen zal nog aangifte doen.

Dokkum: vernieler aangehouden
Vrijdag omstreeks 23.00 uur ziet een 37-jarige inwoner van Dokkum dat de ruitenwisser van zijn auto door een 52-jarige inwoner van Dokkum wordt verbogen. De 37-jarige Dokkumer belt hierop de politie. Dan blijkt dat van een zevental autos in de Wylster, vanaf de IJsvogel, de ruitenwissers zijn vernield. De 52-jarige Dokkumer wordt aangehouden. Hij heeft geen duidelijk motief voor zijn daden. De 37-jarige Dokkumer heeft aangifte gedaan, de politie heeft de eigenaren van de overige autos uitgenodigd om eveneens aangifte te doen.

Lemmer: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 00.50 uur werd een 23-jarige automobilist uit Lemmer aangehouden op de Botter. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 305 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

Terherne: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 00.50 uur werd een 25-jarige automobilist uit Terherne aangehouden op de Utbuorren. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 505 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur.

Harlingen: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 01.00 uur werd een 37-jarige automobilist uit Egmond-Binnen aangehouden op het Franekereind. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 545 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur.

Marrum: woninginbraak
Vrijdagavond is ingebroken in een woning aan de Pantsjewier. Men kwam binnen door een raam te forceren. Ontvreemd werden een geldkistje en een zakhorloge. Aangifte werd gedaan door een 80-jarige inwoner van Marrum.

Buitenpost: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 01.50 uur werd een 34-jarige automobilist uit Buitenpost aangehouden op de West. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 280 ug/l, goed voor een rijverbod van een uur.

Damwoude: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 02.10 uur werd een 27-jarige automobilist uit Damwoude aangehouden op de Doniaweg. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 390 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 02.00 uur werd een 28-jarige automobilist uit Leeuwarden aangehouden op het Valeriusplein. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau deed hij enkele opzettelijke mislukte blaaspogingen. De verdachte wenste op geen enkele manier mee te werken aan het onderzoek. Hierop is zijn rijbewijs ingevorderd en kreeg hij een rijverbod uitgereikt van 24 uur.

Harlingen: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 03.30 uur viel een 40-jarige automobilist uit Harlingen op omdat hij bij het naar links afslaan de richtingaanwijzer naar rechts deed. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 430 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur.

Lemmer: ongeval en rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 04.00 uur wilde een 24-jarige automobilist uit Lemmer vanuit Lemmer vanaf de rondweg rechtsaf de oprit naar de A6 in de richting van Joure rijden. Hierbij verloor hij de macht over het stuur, waardoor hij met het linkervoorwiel tegen de betonrand in de middenberm terechtkwam. De auto schoof door en kwam op de vluchtstrook aan de rechterzijde van de oprit tot stilstand. Het linkervoorwiel raakte ontzet. De politie was binnen 10 minuten ter plaatse. Na enig heen en weer gepraat erkende de Lemster dat hij had gereden. Op het bureau blies hij 800 ug/l, goed voor een rijverbod van 9 uur. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Heerenveen: twee verdachten aangehouden
Zaterdag omstreeks 05.40 uur kreeg de politie een melding dat werd ingebroken in een woning aan het Zetveld. In de onmiddellijke omgeving van de woning werden twee verdachten aangehouden. Het betreft een 18-jarige inwoner van Herenveen en een 20-jarige inwoner van Marum. De verdachten zijn overgebracht naar het bureau in Drachten waar ze voor nader onderzoek en verhoor zijn ingesloten.

Joure: verdachte aangehouden voor belediging
Zaterdag omstreeks 08.00 uur lag een 20-jarige inwoner van Joure te slapen in een Arrivabus aan de Geert Knolweg. Toen de chauffeur hem wakker wilde maken begon hij te slaan en te schoppen. Toen de politie arriveerde herhaalde zich dit voorval. Buiten de bus begon hij de politie te beledigen. Hij is hierop aangehouden wegens belediging. Omdat hij bleef slaan en schoppen is hij geboeid overgebracht naar het bureau te Heerenveen. De verdachte is kortom uitgereikt en heeft een schikking van 500 gulden gekregen. Om 11.00 uur is de verdachte weer in vrijheid gesteld.

Bureau Voorlichting & PR, telefoon 058 -- 880 8272