Persbericht

Harmelen, 10 maart 2001

Waarom zouden de inwoners van Woerden moeten
meebetalen aan komst glastuinbouwers?

Belangen Harmelense Inwoners heeft zich tot het uiterste verzet tegen de grootschalige verplaatsing van glastuinbouwbedrijven vanuit de Vinex-locatie Leidsche Rijn naar Harmelen. Daarmee dreigde Harmelen een glazen dorp te worden. Uiteindelijk is de verplaatsing eind 1999 afgeblazen.

Daarmee is het verhaal 'glastuinbouw' nog niet ten einde. Een zevental glastuinders wil zich nog steeds per sé naar de Harmelerwaard verplaatsen. Daarmee is het begin negenter jaren ooit begonnen, hetgeen de gemeenschap vele tientallen miljoenen aan weggegooid geld heeft gekost.

Belangen Harmelense Inwoners zal zich niet verzetten tegen de komst van de zeven glastuin-bouwerbedrijven. Op het gebied ligt nu eenmaal een glastuinbouwbestemming en die bedrijven hebben vanuit dat gezichtspunt dus het recht zich daar te kunnen vestigen.

Waar de vereniging zich in haar eerste reactie wel tegen verzet is het feit dat de gemeente Woerden daar fl. 300.000,- aan wil besteden. Geld dat van de inwoners is. Daarbij komt nog dat de glastuinbouw over oppervlakte aan substraatteelt geen OZB betaald, dus financieren de inwoners die bedrijven indirect toch al.

Het college van Woerden doet nu net alsof de bijdrage al een besluit van Harmelen is geweest. Dat dit niet zo is heeft Belangen Harmelense Inwoners december vorig jaar al duidelijk gemaakt. Het was niet meer dan een collegevoorstel, dat nooit de Raad heeft gehaald. Nu blijkt dat zelfs dat een Woerdense ambtenaar het voorstel heeft gedaan die fl. 300.000,- uit de extra op-brengsten van de verkoop van het benzineverkooppunt langs de nieuwe Vleutense Stroomweg te halen. Een meevaller die de inwoners nu de neus voorbij dreigt te gaan..

Wat het Harmelense college in haar nadagen en de Woerdens ambtenaar toen hebben bewogen om zoveel geld in de komst van de zeven glastuinbouwbedrijven te willen stoppen, is volkomen onduidelijk. Terwijl die glastuinders zelf aangeven niet bereid te zijn kosten van extra infrastructuur - die speciaal voor hen zou moeten worden aangelegd - voor hun rekening te nemen.

Het is niet te begrijpen dat de glastuinbouwers - waarvan de gemeente niet veel wijzer wordt, maar die wel geld blijven kosten - financieel zo tegemoet worden gekomen. Zijn die zeven glastuinbouwers belangrijker dan de inwoners van de Mauritshof die nog altijd op de renovatie van hun wijk zitten te wachten, hetgeen hen met prioriteitstellingen in de negentiger jaren al zo dikwijls al is toegezegd?

Nadere informatie: J. Bakker, 0348-44.2016

Belangen Harmelense Inwoners
Uitsluitend aandacht voor de belangen van de inwoners!