Bilderberg Hotels en Restaurants

Nieuws
10-3-2001

Renkum, 9 maart 2001 - Bilderberg Hotels & Restaurants, dat in Nederland 26 vier- en vijfsterren hotels exploiteert, heeft een uitstekend jaar achter de rug. Gedreven door een toename in yield van 13,8% steeg de omzet over het boekjaar 2000 met 8,9% tot 113,85 miljoen (250,9 miljoen gulden). Bij een stijging van de kamerbezetting van 0.7% steeg de gemiddelde kamerprijs met 12,6% tot 100,24 (220,90 gulden).

Daarmee is Bilderberg de best presterende dochter van het Britse hotelconcern Queens Moat Houses, zo bleek bij de bekendmaking van de jaarresultaten in Londen. Het bedrijf, dat in Groot-Brittannië, Nederland en Duitsland 90 hotels exploiteert met in totaal ruim 12.500 kamers, maakte een trading profit bekend van 115,6 miljoen pond ( 184,12, ofwel ruim 405 miljoen gulden), een stijging van 10,2% in vergelijking met 1999. Bilderberg realiseerde een winst voor belasting van 34,49 miljoen (76 miljoen gulden), een toename van 12,7%, inclusief herfinancieringskosten.

De gunstige ontwikkeling bij Bilderberg valt deels toe te wijzen aan de sterke Nederlandse economie. Hoewel het jaar na de Millenniumwisseling een aarzelende start had, werd het tweede kwartaal gekenmerkt door een uitzonderlijke groei. De Europese voetbalkampioenschappen in juni vorig jaar leverden een significante. Zowel speciale promoties als tours- en groepsreizen ontwikkelden zich sterk in het vrijetijds-segment. De belangrijkste sector voor Bilderberg is echter de zakenmarkt, waar ca. 75% van de omzet wordt gerealiseerd.

Kapitaalinjectie
Mede dankzij de goede resultaten heeft Bilderberg onlangs een kapitaalinjectie van 145 miljoen euro verkregen van NIB Capital en ABN Amro ten behoeve van het moederbedrijf Queens Moat Houses. Daarmee is QMH in staat geweest het grootste deel van haar financiële verplichtingen af te lossen. Tot eind 2005 hoeft het bedrijf geen belangrijke aflossingen meer te doen. Hierdoor is ruimte ontstaan om nieuwe investeringen te doen.

Groeistrategie
Bilderberg wil groeien in Nederland en streeft er naar om de komende jaren elk jaar 1 à 2 hotels aan de collectie toe te voegen. Zo werd in oktober vorig jaar het bekende Amsterdamse hotel Jan Luyken toegevoegd en werd een alliantieovereenkomst gesloten met Landgoed de Wilmersberg in De Lutte. Verdere uitbreiding hoopt het bedrijf vooral te realiseren in gebieden waar men nog onvoldoende is vertegenwoordigd. Daarbij wordt gekeken naar het afsluiten van langlopende huurcontracten en de ontwikkeling van hotelprojecten. Een andere formule is die van alliantiehotels; hotels die qua karakter en bedrijfsvoering goed bij Bilderberg passen, maar hun zelfstandigheid bewaren. Deze hotels worden ondersteund op het gebied van marketing, sales en reserveringen en profiteren van de naamsbekendheid van Bilderberg.

Bilderberg Hotels & Restaurants is een onderdeel van het Britse beursgenoteerde hotelconcern Queens Moat Houses en beschikt in Nederland over 26 hotel- en restaurantbedrijven in het vier- en vijfsterren-segment. Over 2000 werd een omzet behaald van ruim 250 miljoen gulden. Bij Bilderberg werken meer dan 1.200 medewerkers.