Persbericht Jazz op Wieringen Bij Max. 36 e jaargang 2001

L.S.

Zondag 11 maart Aanvang 15.00 uur Bij Max' Jazz- en wereldmuziekpodium,Hofstraat 36. Tel./fax 0227-511351

Den Oever, Maxico, Wieringen.

Kom per Interliner en u krijgt 10 % korting op de consumptieprijzen,. Dat scheelt weer een slok op een borrel!!

Vriendelijke groet,

Cult. St. Vox Clamantis In Deserto

Het bovenkanaalse Noord Holland is al tientallen jaren bekend om zijn grote aantal goede amateurbigbands. Hoorn, Zaandam, Purmerend, Heerhugowaard, Alkmaar, elke grote stad in dit gebied had altijd één of meerdere orkesten die bemand werden door goede jazzmuzikanten.

Daarnaast had elke muziekschool in dit gebied wel een leerlingen bighand voor de jonge muzikanten. Een aantal jaren geleden kwam aan deze positieve ontwikkeling langzaam een einde. Bigbands die al tientallen jaren bestonden werden opgeheven of hadden moeite met het aantrekken van jonge spelers. Veel muziekscholen kregen steeds minder koper leerlingen en konden dus steeds moeilijker een bigband formeren. De klad kwam in het bigband wezen.

Des te opmerkelijker is de opmars van een bigband die pas zeven jaar geleden werd opgericht in het kleine dorpje Spanbroek. Terwijl andere bigbands moeite hadden het hoofd boven water te houden bouwde deze bigband gestaag aan zijn repertoire en klank. Onder leiding van de toen nog onbekende Wouter Hakhoff werd er elke week hard gewerkt aan de basisprincipes die bij het bigbandspel horen; timing, klank, samenspel en improvisatie. Toen de bighand op een gegeven moment ook nog aangevuld werd met. ervaren muzikanten uit ter ziele gegane bighands, onstond er een unieke mix van jonge talenten en ervaren jazzmuzikanten. De L Star Big Band was volwassen geworden.

De laatste jaren heeft de bigband bewezen dat zij de Noord~Hollandse bigband traditie waardig voortzet De band heeft zich ontwikkeld tot een klankrijk orkest welke het avontuur niet schuwt Naast het standaard bigband werk (Basie, Ellington) legt zij zich steeds meer toe op bijzondere arrangementen van o.a. Gil Evans, Stan Kenton en hedendaagse bighandcomponisten. De band heeft een goede balans gevonden tussen strak ensemblespel, vrije orkest improvisaties en opwindende solo's. Dit alles leidt tot een goede podiumact waarbij alles strak en opwindend geleid wordt door de dirigent Wouter Hakhoff.

De L Star bigband treedt op het moment veel op. Naast het eigen vaste jaarconcert in maart, spelen zij regelmatig op diverse jazzIéstivals (Hoorn, Medemblik, Heerhugowaard), in de Drommedaris, Bij Max, op Schiphol, en bij veel groots opgezette bedrijfsfeesten. Hoogtepunt was de finaleplaats die zij twee jaar geleden bereikte op het nationaal bigband concours in Hoofddorp. Voor een nog zo'n jonge bigband uit een klein plaatsje een bijzondere prestatie. Daarnaast organiseerde zij vorig jaar in Medemblik het eerste L Star/Brakenboer bighandfestival met bigbands uit heel Noord Holland. Hiermee probeert zij op haar manier de oude bighandcultuur in deze regio weer nieuw leven in te blazen.

Bij Max. Waar alles echt is en het spel nog voor de knikkers gaat.