ma 12-03-01 CONSUMPTIE VAN PINDAKAAS EN LEVERKANKER IN SOEDAN
tijd 16:00 uur
adres Aula, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
onderwerp Promotie mw. Ragaa El Hadi Omer
titel Peanut butter consumption and hepatocelular carcinoma in Sudan. A
case-control study
promotor prof.dr.ir. F.J. Kok (voeding en epidemiologie)
(co)promotor dr.ir. P. van 't Veer
informatie Stafafdeling Communicatie, Kristel Kleinhesselink, tel. 0317-482846
Leverkanker is de zesde meest voorkomende vorm van kanker in de wereld en komt voor
80% van de gevallen voor in de sub-Sahara regio's in Afrika, Zuidoost Azie en China.
Deze vorm van kanker is zeer fataal en gemiddeld heeft men nog een jaar te leven
zodra de kanker vastgesteld is. Uit gezondheidsgegevens blijkt dat het aantal
patienten met leverkanker in Soedan toeneemt. Risicofactoren vormen aflatoxines (in
pindakaas), hepatitis B, hepatitis C en alcoholgebruik. Ragaa El Hadi Omer onderzocht
de rol van aflatoxines in pindakaas en de rol van hepatitis B met als doel te komen
tot adviezen voor preventie van leverkanker. Aflatoxines zijn zeer toxisch en worden
gevormd door schimmels. Met name in warme, vochtige streken, zoals Soedan, is de
pindateelt gevoelig voor deze schimmel. Voor Soedan heeft de pindateelt een grote
economische waarde, maar er is vastgesteld dat de besmetting met aflatoxine kan
oplopen tot 64-90%. Ook blijkt dat pinda's van lage kwaliteit gebruikt worden voor
lokale consumptie. Omer vond dat er bij dagelijkse consumptie van pindakaas een vier
keer zo grote kans is op leverkanker. Hoewel hepatitis B een veel groter risico
vormt, is de rol van aflatoxine bijna even groot omdat pinda's een belangrijk
onderdeel vormen van het dieet van de lokale bevolking. In Nederland is er strenge
controle op de invoer van pinda's om te voorkomen dat besmette pinda's en pindakaas
op de markt komen.