Wageningen Universiteit

ma 12-03-01 CONSUMPTIE VAN PINDAKAAS EN LEVERKANKER IN SOEDAN


tijd 16:00 uur
adres Aula, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
onderwerp Promotie mw. Ragaa El Hadi Omer
titel Peanut butter consumption and hepatocelular carcinoma in Sudan. A case-control study

promotor prof.dr.ir. F.J. Kok (voeding en epidemiologie) (co)promotor dr.ir. P. van 't Veer
informatie Stafafdeling Communicatie, Kristel Kleinhesselink, tel. 0317-482846
Leverkanker is de zesde meest voorkomende vorm van kanker in de wereld en komt voor 80% van de gevallen voor in de sub-Sahara regio's in Afrika, Zuidoost Azie en China. Deze vorm van kanker is zeer fataal en gemiddeld heeft men nog een jaar te leven zodra de kanker vastgesteld is. Uit gezondheidsgegevens blijkt dat het aantal patienten met leverkanker in Soedan toeneemt. Risicofactoren vormen aflatoxines (in pindakaas), hepatitis B, hepatitis C en alcoholgebruik. Ragaa El Hadi Omer onderzocht de rol van aflatoxines in pindakaas en de rol van hepatitis B met als doel te komen tot adviezen voor preventie van leverkanker. Aflatoxines zijn zeer toxisch en worden gevormd door schimmels. Met name in warme, vochtige streken, zoals Soedan, is de pindateelt gevoelig voor deze schimmel. Voor Soedan heeft de pindateelt een grote economische waarde, maar er is vastgesteld dat de besmetting met aflatoxine kan oplopen tot 64-90%. Ook blijkt dat pinda's van lage kwaliteit gebruikt worden voor lokale consumptie. Omer vond dat er bij dagelijkse consumptie van pindakaas een vier keer zo grote kans is op leverkanker. Hoewel hepatitis B een veel groter risico vormt, is de rol van aflatoxine bijna even groot omdat pinda's een belangrijk onderdeel vormen van het dieet van de lokale bevolking. In Nederland is er strenge controle op de invoer van pinda's om te voorkomen dat besmette pinda's en pindakaas op de markt komen.