Stichting Wakker Dier

Persbericht - SUPERMARKTEN MISLEIDEN CONSUMENT 12 maart 2001

Amsterdam, 12 maart 2001; De Reclame Code Commissie acht de klacht van Wakker Dier tegen de supermarkten Konmar en Groenwoudt gegrond. Deze supermarkten hebben bio-industrievlees vlak voor de kerst en middenin de BSE-crises ten onrechte verkocht als zijnde wild. De Reclame Code Commissie oordeelde dat de vleesfolders van beide supermarkten misleidend waren. In de folder werd beweerd dat het vlees van onder andere konijn, eend en kalkoen van dieren kwam die het hele jaar in de natuur kunnen rondlopen. Dit bleek, zo gaven ook de supermarkten aan de commissie toe, feitelijk onjuist.

Wakker Dier is verbijsterd dat supermarkten hun klanten op deze schaal misleiden en roepen consumenten op goed te letten op het Eko-keurmerk, het scharrelkeurmerk of om vegetarische producten te kopen.

Midden in de BSE-crises en Mond- en klauwzeer uitbraak, zijn supermarkten bang hun bio-industrie-vlees niet kwijt te raken. De laatste jaren is de vleesconsumptie al gedaald. Zo bleek de daling vorig jaar 1 ½ procent te bedragen. Om het beladen bio-industrie-vlees toch kwijt te raken trachten supermarkten het vlees onder een valse noemer te verkopen. De verkoop van bio-industrie-vlees onder de noemer wild is daar een voorbeeld van. De Konmar en Groenwoudt gingen zelfs zo ver dat ze het bio-industrie-vlees aanprezen als vlees van dieren die het hele jaar vrij in de natuur kunnen rondlopen, waarbij ze zich tegoed hebben gedaan aan de lekkerste kruiden van de beste weiden, moerassen, bossen en polders. De meerderheid van de dieren bleek echter nooit buiten de stal te zijn geweest. Alleen produkten met een eko of scharrelkeurmerk zijn gegarandeerd van dieren die een beter leven hebben gehad.

Veel van de in de bestreden reclames aangeboden vleessoorten waaronder konijn, eend en kalkoen komen van bedrijven waar het met het welzijn van de dieren zeer slecht is gesteld. Er zijn voor deze dieren nog niet eens minimum huisvestingsregels. 4 miljoen konijnen worden jaarlijks in Nederland vetgemest in draadgazen kooien in onverlichte schuren. Ze zijn vaak individueel gehuisvest en kunnen niet eens rechtop staan. Gestoord gedrag, waaronder het kaalplukken van de vacht, is het gevolg. De 4,5 miljoen eenden die jaarlijks in Nederland worden vetgemest, zijn afkomstig uit donkere schuren waarin ze met ongeveer 7 eenden per vierkante meter zijn gehuisvest. Door de snelle groei ontstaan pootgebreken. Ook kalkoenen worden in grote donkere schuren gemest met 4 tot 6 dieren per vierkante meter. De dieren zijn zodanig gefokt op snelle groei dat een groot deel ernstige pootgebreken heeft en de hen alleen nog kunstmatig bevrucht kan worden. Op dit moment onderzoekt Wakker Dier de mogelijkheid om welzijnseisen bij de rechter af te dwingen.


-einde persbericht-

noot aan de redactie:
foto's van o.a de huisvesting van konijnen zijn bij Wakker Dier opvraagbaar.