Wageningen Universiteit

di 13-03-01VERBETERDE TOEPASSING VAN HET CONSERVERINGSMIDDEL NISINE


tijd 16:00 uur
adres Aula, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
onderwerp Promotie mw. ir. I.E. Pol
titel Improved applicability of nisin in novel combinations with other food preservation factors

promotor prof dr.ir. F.M. Rombouts (levensmiddelenhygiene en -microbiologie)
(co)promotordr. E.J. Smid

informatie Stafafdeling Communicatie, Kristel Kleinhesselink, tel. 0317-482846
Het gebruik van milde conserveringsmiddelen is de laatste jaren sterk toegenomen door de groeiende vraag van consumenten naar producten met een meer natuurlijk en vers karakter. Nisine is een goed voorbeeld van een natuurlijk conserveringsmiddel dat voedselbederf remt en is tot op heden het enige middel dat door de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) wordt toegelaten. Echter, het beperkte werkingsspectrum, de geringe stabiliteit en oplosbaarheid in bepaalde voeding beperken de toepassingsmogelijkheden. Irene Pol onderzocht manieren om voor deze beperkingen te compenseren door nisine te combineren met andere bio-conserveringsmiddelen en milde conserveringstechnieken. De resultaten tonen aan gecompenseerd kan worden door combinaties met andere behandelingen als etherische olien of PEF (Pulsed Electric Field) technologie.