Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

http://www.minszw.nl

MIN SZW: Gezonde start voor reintegratiebedrijf KLIQ

Nr. 2001/40
13 maart 2001

Gezonde start voor reïntegratiebedrijf KLIQ

Met 2300 formatieplaatsen - 700 minder dan het huidige reïntegratiedeel van Arbeidsvoorziening - heeft KLIQ een omvang waarmee het zich de komende jaren een goede positie kan verwerven op de private reïntegratiemarkt. Het reïntegratiebedrijf wordt 'schoon' opgeleverd en niet belast met de financiële erfenis van Arbeidsvoorziening. De overgang naar een commerciële onderneming wordt begeleid met een beperkt overgangsregime. In 2002 en 2003 krijgen gemeenten en het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) geld van de overheid voor het inkopen van reïntegratietrajecten bij KLIQ.

Dit blijkt een brief over de verzelfstandiging van KLIQ van minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Zalm van Financiën aan de Tweede Kamer.

In KLIQ worden de reïntegratie-activiteiten ondergebracht van de Arbeidsvoorzieningsorganisatie. Het is een van de bedrijven die zullen ontstaan na de opsplitsing van deze organisatie in zelfstandige bedrijfsonderdelen. Het bedrijf gaat zich bezighouden met het aan werk helpen van moeilijk plaatsbare werkzoekenden en arbeidsgehandicapten. Het aanbieden van reïntegratiediensten is de kernactiviteit van KLIQ. Daarnaast zal het bedrijf actief worden op het gebied van employability en het voorkomen van verzuim.

Dit jaar wordt KLIQ nog direct door het rijk gefinancierd. In 2002 gaat via de gemeenten en het UWV 125 miljoen gulden naar KLIQ. In 2003 is dat bedrag 65 miljoen gulden. Vanaf 2004 vervalt de rijksbijdrage op basis van de overgangsregeling. Dit betekent dat de omzet van KLIQ in 2002 voor ongeveer 60% uit de vrije markt komt en in 2003 voor 80%. Het UWV en de gemeenten krijgen in de nieuwe organisatiestructuur van de sociale zekerheid en de arbeidsbemiddeling als opdrachtgevers de zeggenschap over de besteding van het geld dat bestemd is voor reïntegratie. Vanaf 2004 kunnen zij reïntegratietrajecten inkopen bij KLIQ, maar zijn daartoe niet verplicht. KLIQ handelt de reïntegratietrajecten af die het rijk in het verleden aan Arbeidsvoorziening heeft uitbesteed.

De kosten die samenhangen met de overheveling van de reïntegratie-activiteiten van Arbeidsvoorziening naar KLIQ komen voor rekening van het rijk, omdat deze kosten niet toegerekend kunnen worden aan gangbare activiteiten van het nieuwe bedrijf. Deze zogeheten transformatiekosten worden begroot op 105 miljoen gulden.

De mensen voor wie geen plaats is bij KLIQ zullen door het mobiliteitsbureau van Arbeidsvoorziening intensief worden begeleid bij het zoeken naar ander werk. Het gaat om 700 formatieplaatsen. Minister Vermeend en minister Zalm verwachten dat, gezien de huidige situatie op de arbeidsmarkt, de meeste medewerkers snel ander werk zullen vinden.

De definitieve openingsbalans van het bedrijf kan pas enkele maanden na de oprichting van de NV worden vastgesteld.

Het aandeelhouderschap van de NV KLIQ zal worden uitgeoefend door het ministerie van SZW dat de leden van de Raad van Commissarissen aanwijst. De commissarissen hebben bevoegdheden bij belangrijke besluiten van de Raad van Bestuur van KLIQ. Het gaat onder meer om de financiële structuur van het bedrijf, samenwerking met en deelneming in andere ondernemingen en belangrijke investeringen. De staat zal als aandeelhouder gepaste afstand tot de onderneming bewaren en niet op de stoel van de bestuurders gaan zitten.

Binnen het ministerie van SZW zal de beleidsontwikkeling op het gebied van reïntegratie worden gescheiden van het aandeelhouderschap.

Minister Vermeend en minister Zalm laten de Tweede Kamer weten dat het nog niet bekend is wanneer de staat zijn aandelen in KLIQ zal verkopen. Het bedrijf zal tijd nodig hebben om zich te bewijzen op de reïntegratiemarkt die volop in beweging is. Pas wanneer het bedrijf zijn plaats heeft gevonden op deze markt zal het kabinet overwegen de aandelen van de hand te doen.

Minister Vermeend heeft eerder dit jaar de heren Le Blanc en Aptroot benoemd tot bestuurders van de NV KLIQ.

13 mrt 01 10:39